"Nu putem raspunde temerilor decat prin faptul ca suntem aici sa asiguram stabilitatea economica, stabilitatea financiara si a preturilor, si, in conditii de piata, inclusiv stabilitatea cursului, care se defineste ca o stabilitate in conditii de piata. Cursul este determinat in Romania, in esenta, de piata valutara. Vorbim de stabilitatea pietei valutare nu de o fixitate a cursului", a continuat Isarescu, potrivit Mediafax.

Cursul de referinta anuntat de BNR a crescut cu 0,51 bani, la 4,3788 lei/euro, si s-a apropiat de maximul istoric inregistrat saptamana trecuta, dupa ce banca centrala a decis joi sa scada cu 0,25 puncte procentuale nivelul ratei dobanzii de politica monetara, la 5,25% pe an, nou minim istoric.

Guvernatorul BNR a aratat ca niciodata la banca centrala nu s-a vorbit de praguri sau de un anumit nivel de curs.

"Nu aparam niciun nivel de curs, v-o mai spun inca o data, desi media vorbeste de praguri psihologice, intelegem ca in piata se creeaza asemenea praguri. E normal sa se vorbeasca, nu le rejectam, dar anuntam ca nu le folosim", a explicat Isarescu.

Guvernatorul a mentionat ca BNR a vorbit de zone de echilibru, iar in prezent cursul leului este intr-o zona de echilibru, si nu exista niciun motiv sa fie vazut altfel.

"Daca zona de echilibru se misca, asta e cu totul altceva. Trebuie sa vedem daca fundamentele determina schimbarea zonei de echilibru, si asta se observa in timp (...) Sa nu inetelegeti ca avem o problema legata de vreun punct oarecare, care este lansat in media si devine punct sacru", a conchis oficialul BNR.