Paritatea oficiala leu/euro a atins cel mai ridicat nivel din istorie pe 19 martie, cand Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat un curs de 4,3794 lei/euro, scrie Mediafax.

Cotatia de joi este cu doar 0,06 bani sub maximul istoric si, totodata, cu bani peste nivelul de miercuri, de 4,3737 lei/euro.

Leul s-a depreciat joi si in raport cu dolarul, rata de schimb urcand cu 2,35 bani, de la 3,275 lei/dolar, la 3,2985 lei/dolar.

Totodata, moneda nationala a scazut si fata de francul elvetian, cursul oficial avansand cu 0,65 bani, la 3,6333 lei/franc elvetian. Banca centrala a afisat miercuri o rata de schimb de 3,6268 lei/franc elvetian.

"Nivelul (de 4,38 lei/euro -n.r.) a fost depasit dupa anuntarea deciziei BNR (de reducere a ratei dobanzii -n.r.), pentru ca o dobanda mai mica face leul mai putin atractiv si duce la depreciere. Totusi, volumele de valuta tranzactionate sunt in continuare reduse. Revenirea cursului sub 4,38 lei/euro este bizara, pentru ca a fost brusca, de scurta durata si cu putin timp inainte ca BNR sa anunte cursul referinta", a afirmat un dealer.

BNR a redus dobanda de politica monetara cu 0,75 puncte procentuale de la inceputul acestui an, dupa taieri de cate 0,25 puncte si in sedintele Consiliului de Administratie din ianuarie si februarie. Dobanda cheie este acum la minimul istoric de 5,25%.

Banca centrala a decis, joi, sa mentina ratele rezervelor minime obligatorii constituite de institutiile de credit, la 15% in cazul pasivelor in lei si 20% pentru pasivele in valuta.