Cursul BNR creste la maximul ultimilor 4 ani si jumatate, un euro fiind cotat la 4,5538 lei. Erste: "Euro va depasi 4,6 lei, pana in decembrie". De ce se depreciaza leul
Euro, curs valutar
Leul a inceput saptamana pe depreciere, cursul anuntat de Banca Nationala Romaniei fiind de 4,5538 lei, in crestere fata de sedinta precedenta. Un curs asemanator a mai fost afisat de banca centrala in 26 octombrie 2012.
Vineri, BNR a afisat un curs de 4,5505 lei/euro. Cursul de luni a depasit cotatia maxima a ultimilor patru ani, de 4,5535 lei/euro, atinsa in 7 iunie 2013, si este identic cu nivelul din 26 octombrie 2012.
In 2012, euro a atins cotatia maxima istorica fata de moneda romaneasca, de 4,6481 lei/euro, in 3 august 2012, pe fondul tensiunilor politice, ce au culminat cu suspendarea presedintelui de atunci, Traian Basescu, si cu referendumul pentru demitere.
In aceasta perioada, leul este subminat de initiativele populiste ale actualului guvern, considera analistii.
"Pe plan intern nu se intampla prea multe saptamana aceasta, insa proiectul noii legi a salarizarii bugetarilor promovat de guvern arata ca riscurile derapajelor fiscale raman pe agenda (aspect negativ pentru activele denominate in lei). (...) Pentru saptamana aceasta, este posibil un interval de 4,52-4,56 (lei/euro)", arata un raport al ING Bank, publicat luni.
Euro s-a intarit si in raport cu dolarul, moneda unica urcand luni la cel mai ridicat nivel din ultima luna, dupa ce unii oficiali ai Bancii Centrale Europene (BCE) au discutat despre posibilitatea cresterii dobanzilor inainte de incheierea programului de achizitii de obligatiuni.
Dolarul american, cotat indirect in piata romaneasca prin raportare la paritatea euro/dolar, a coborat de la 4,2885 lei la 4,2673 lei. Dolarul SUA este moneda de referinta pe plan international pentru materii prime, inclusiv pentru petrol, iar importurile din Asia depind, de asemenea, de moneda americana.
Totodata, cursul francului elvetian a scazut la 4,2343 lei, de la 4,2391 lei.
Potrivit unei analize a Erste Group, leul se va deprecia treptat in urmatoarele trimestre, cu 1,6%, pana la 4,62 unitati pentru un euro in decembrie 2017, influentat de factori interni ca cresterea deficitului de cont curent si incertitudinile fiscale, dar cea mai mare influenta o vor avea evolutiile externe,
”Inasprirea politicii monetare in Statele Unite, impreuna cu riscurile politice din Europa si un posibil ton mai ferm din partea Bancii Centrale Europene (BCE) ar putea dezavantaja leul in 2017”, a anuntat banca austriaca, potrivit News.ro.
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a afirmat recent ca nu vede spatiu pentru aprecierea leului, sugerand in acest fel ca ar putea fi tolerata o depreciere a acestuia.
”Acestea fiind spuse, BNR ar putea sa impiedice o crestere puternica a cursului euro/leu, care este oricum mai putin probabila, avand in vedere perceptia pietei ca volatilitatea acestuia este una scazuta in randul monedelor din Europa Centrala si de Est”, considera analistii Erste.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat vineri un curs de referinta de 4,5505 lei/euro, in usoara crestere fata de nivelul din sedinta precedenta si aproape de nivelul maxim din iunie 2013 atins miercuri, moneda romaneasca ramanand sub presiune, pe o conjunctura regionala, spun analistii.
La nivelul Europei Centrale si de Est, Erste anticipeaza ca zlotul polonez, coroana ceha si kuna croata vor inregistra performante mai bune decat forintul unguresc, leul si dinarul sarbesc.
”Evolutiile divergente ale monedelor din regiune vor continua in trimestrele urmatoare. Pana la sfarsitul anului, vom vedea ca trei monede vor deveni mai puternice fata de euro, iar trei vor fi mai slabe comparativ cu nivelul actual”, se arata in analiza.
Coroana are cel mai mare potential de crestere, dupa abandonarea plafonului de curs, probabil in luna aprilie, dar nivelul ridicat al plasamentelor pe termen lung in coroane care ar putea fi inchise ar putea limita cresterile si chiar sa provoace corectii mari.
Erste anticipeaza putin spatiu de apreciere, de pana la 1%, pentru zlot si kuna fata de euro, pana la sfarsitul anului. In Polonia, piata ar putea sa ia in considerare prima majorare a dobanzilor in primul semestru din 2018.
In Romania si Ungaria, unde bancile centrale au o politica monetara relaxata, ar putea avea loc o depreciere usoara monedelor, care nu va ingrijora cele doua institutii si care este vazuta ca un rezultat de dorit.
Dinarul sarb ar trebui sa se deprecieze usor, intrucat doua majorari ale dobanzilor nu vor fi suficiente pentru a pastra atractivitatea monedei dupa ce Rezerva Federala americana va mari dobanzile de trei ori in acest an, considera Erste.
Pe acelasi subiect: