Astfel, Banca Nationala a anuntat, vineri, un curs de referinta de 4,5505 lei/euro, in usoara crestere fata de nivelul din sedinta precedenta si aproape de nivelul maxim din iunie 2013 atins miercuri. Joi, BNR a afisat un curs de 4,5456 lei/euro.

In regiune, zlotul si forintul se depreciau usor in raport cu euro, tendinta urmata si de leu, care a pierdut cel mai mult in ultima saptamana.

"Pana acum, nu am remarcat semne care sa indice prezenta bancii centrale in piata. Desi directia EUR/RON pe termen apropiat pare aproape imposibil de anticipat, reiteram ca noi vedem perechea intr-un interval de 4,49-4,54 pentru mare parte a primului semestru din 2017. Astazi am putea vedea ceva marcari de profit, in conditiile in care perechea a crescut cu 0,7% de vinerea trecuta", arata un raport al ING Bank, citat de News.ro.

Dolarul american, cotat indirect in piata romaneasca prin raportare la paritatea euro/dolar, a coborat de la 4,3037 lei la 4,2885 lei. Dolarul SUA este moneda de referinta pe plan international pentru materii prime, inclusiv pentru petrol, iar importurile din Asia depind, de asemenea, de moneda americana.

Totodata, cursul francului elvetian a scazut la 4,2391 lei, de la 4,2433 lei.

Ministrul Finantelor, Viorel Stefan, crede ca aprecierea semnificativa a monedei unice din ultimele zile s-a datorat, pe de o parte, influentelor externe, dar nu exclude si influente interne, cum ar fi un test al speculatorilor pe piata imobiliara sau o decizie a BNR de a testa “limita de suportabilitate”.

”Sunt doua-trei influente externe care sunt vizibile, mediile financiare le stiu, le asteapta, nu e o noutate. Deci, politica expansionista a administratiei Trump, noua politica a Trezoreriei Americane de crestere a dobanzilor la dolar genereaza un impact asupra evolutiei euro si a tot ceea ce este legat de euro inclusiv leul si toate valutele din jur. Pe de alta parte, e vorba despre un proces de inflatie pe care il sesizam la nivel de Uniune Europeana, iar ca ciudatenie a ajuns leul sa fie cu inflatie mai mica decat euro, dar acesta nu poate fi termen lung si atunci se propaga si asupra leului. De asemenea, discutiile despre perspectiva Uniunii Europene, Brexitul, completeaza tabloul factorilor externi”, a declarat ministrul Finantelor, intr-o conferinta de presa la Galati.

El a adaugat insa ca exista si influente interne, inclusiv un test pe care fie speculatorii il fac pe piata imobiliara, fie chiar Banca Nationala.

”As adauga evolutiile din economia interna, comentariile in legatura cu stabilitatea politica economica, bugetara, ar putea si acestea sa fie o cauza. Dar, pe de alta parte, eu cred ca este un test pe care fie speculatorii il fac pe piata imobiliara, fie poate chiar Banca Nationala incearca sa testeze limita de suportabilitate si devalorizarea se va corecta intr-un timp foarte scurt de timp. Daca ne uitam in spate si in ianuarie a fost o perioada de aproximativ trei zile cand leul a fost foarte volatil, dar si-a revenit”, a mai afirmat ministrul Stefan.   

El a tinut sa sublinieze ca economia romaneasca este ”o destinatie interesanta” pentru investitori.

Cert este ca economia romaneasca este o destinatie interesanta pentru investitorii financiari, la fiecare emisiune de obligatiuni a statului roman exista suprasubscriere, randamentele sunt competitive, deci nu avem motive de ingrijorare. Sunt evolutii normale intr-o economie caracterizata prin risc”, a mai afirmat Viorel Stefan.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat, miercuri, un curs de referinta de 4,5512 lei/euro, in crestere cu 0,3% fata de nivelul din sedinta precedenta si nivel maxim din 7 iunie 2013, deprecierea abrupta a leului fiind surprinzatoare pentru analisti, care se asteptau ca BNR sa intervina la pragul de 4,54 lei/euro, considerat limita superioara a zonei de echilibru.