Astfel, BNR a anuntat vineri un curs de referinta de 4,5328 lei/euro, in urcare cu peste 1 ban fata de nivelul din sedinta precedenta si nivel maxim din 2 februarie.

Potrivit analistilor, citati de News.ro, tendinta regionala este de depreciere a monedelor nationale, la care se asociaza ingrijorarile legate de situatia bugetara din Romania.

Joi, BNR a afisat un curs de 4,5218 lei/euro.

In regiune, zlotul si forintul cedau, ca si leul, teren in fata euro, insa moneda romaneasca este penalizata si de factori interni.

"Credem ca perechea (euro/leu) ar putea ramane peste 4,50 in primul semestru, pe fondul ingrijorarilor interne (fiscale) si externe (politice)", arata un raport al ING Bank, publicat vineri.

Ingrijorarile investitorilor au fost alimentate si de intalnirea premierului Sorin Grindeanu cu ministrul Finantelor si seful ANAF, subiectul de discutie fiind scrisoarea trimisa de Comisia Europeana Executivului de la Bucuresti, prin care isi exprima ingrijorarea legata de depasirea deficitului bugetar in 2017, dar si incasarile mai mici la buget din prima luna a anului.


Dolarul american, cotat indirect in piata romaneasca prin raportare la paritatea euro/dolar, a urcat de la 4,2940 lei la 4,3012 lei.

Dolarul SUA este moneda de referinta pe plan international pentru materii prime, inclusiv pentru petrol, iar importurile din Asia depind, de asemenea, de moneda americana.

Totodata, cursul francului elvetian a urcat la 4,2530 lei, de la 4,2492 lei.

Cursul de schimb afisat de BNR in 3 martie 2017:

Euro EUR - 4,5328 lei
Dolarul american USD - 4,3012 lei
Francul elvetian CHF - 4,2530 lei
Lira sterlina GBP - 5,2569 lei