Euro pierde teren in fata dolarului, iar leul urca in fata monedei unice!
Euro s-a depreciat luni cu 0,7% in fata dolarului, pe bursele asiatice, investitorii temandu-se ca pachetul de ajutor de 110 miliarde de euro destinat Greciei, propus de statele din zona euro si de Fondul Monetar International (FMI), va intampina obstacole politice, transmite Reuters.
Moneda nationala a Romaniei s-a apreciat la deschiderea sedintei interbancare de luni, iar cotatiile au coborat spre 4,1250 lei/euro, in ton cu valutele din regiune, care s-au intarit in raport cu euro, dupa ce statele din zona euro si FMI au aprobat un pachet de salvare pentru Grecia, de 110 miliarde euro.
Primele cotatii ale zilei s-au situat la 4,1275 - 4,1305 lei/euro, in crestere usoara fata de inchiderea de vineri, de 4,1270 - 4,1280 lei.
Ulterior, leul a inceput sa se aprecieze, iar in jurul orei 10:10 euro era schimbat pentru 4,1250 - 4,1275 lei.
Potrivit dealerilor, piata este linistita, in conditiile in care pietele din Londra si Polonia sunt inchise pentru sarbatori oficiale.
Celelalte valute din regiune au deschis apreciate fata de euro, influentate de planul de salvare pentru Grecia.
Eurogroup a aprobat, duminica, activarea unui pachet de imprumuturi de urgenta pentru Grecia, in valoare de 110 miliarde euro, pe o perioada de trei ani, tarile din zona euro urmand sa contribuie cu 80 miliarde euro, restul fondurilor fiind puse la dispozitia statului elen de FMI.
Programul de ajutor va trebui, insa, aprobat de parlamentele statelor din zona euro.
Moneda unica europeana s-a depreciat cu 0,7% fata de dolar, la 1,3245 de dolari pe unitate, dupa ce initial a urcat la 1,3359 de dolari pe unitate pe fondul vestilor privind ajutarea Greciei.
Euro este in scadere de cinci luni consecutive, ceea ce reprezinta cel mai lung trend descendent dupa apogeul crizei financiare, din 2008. Din decembrie, moneda a pierdut 18% din valoare, problemele Greciei punand sub semnul indoielii stabilitatea intregii uniuni monetare.
Analistii sunt sceptici ca Atena va putea implementa masurile de auteritate promise pentru accesarea mecanismului de sprijin, respectiv reduceri de cheltuieli si majorari de taxe. Autoritatile elene s-au angajat sa diminueze deficitul bugetar de la peste 13% din Produsul Inten Brut (PIB) la 3% din PIB, pana in 2014.
Incont.ro este disponibil si in varianta pentru mobil: m.incont.ro!
Pe acelasi subiect: