Astazi de dimineata, cursul euro era cotat la 1,4390 dolari, cel mai ridicat nivel din 14 ianuarie 2010. Ieri seara, un euro valora 1,4306 dolari.

Moneda europeana a urcat din nou in fata dolarului american, dupa deprecierea care a avut loc in urma situatiei economice dezastruoase a Portugaliei, care a impus cererea ajutorului financiar institutiilor europene.

Moneda europeana a crescut si fata moneda japoneza, situandu-se la 122,52 yeni, fata de valoarea de 121,63 yeni, cat era ieri.

In ceea ce priveste moneda americana, aceasta castiga teren in fata de yenului, ajungand la 85,14 unitati, pe fondul unui nou cutremur de 7,4 grade pe scara Richter, care a avut loc ieri in Japonia.

BCE a majorat ieri rata dobanzii cheie de la 1% la 1,25%, pentru a lupta impotriva inflatiei din zona euro.

Decizia, anticipata de analisti, a venit la mai putin de 24 de ore dupa ce Portugalia a anuntat ca va cere ajutor financiar Uniunii Europene si Fondului Monetar International, masura indelung asteptata de investitorii de pe pietele financiare.

Analistul X Trade-Brokers, Claudiu Cazacu spunea ieri:

"Solicitarea ajutorului din partea Portugaliei au dus la corectiile monedei europene. Daca Jean-Claude Trichet ar arata deschidere in privinta unor majorari suplimentare de dobanda in perioada urmatoare, aceasta ar constitui o surpriza cu impact pozitiv asupra cotatiei Euro, care ar putea depasi maximul local recent. In lipsa acestor semnale, Euro ar putea fi vulnerabil la unele corectii", fapt care s-a si intamplat.

Politica monetara a BCE ramane insa "destul de relaxata", iar banca centrala va continua sa monitorizeze inflatia, potrivit presedintelui institutiei, Jean-Claude Trichet.