"Am incercat totul, dar am ajuns in situatia in care, daca n-am lua aceasta decizie, ar veni riscuri pe care nu ni le putem permite. Guvernul a decis sa ceara ajutor financiar Comisiei Europene", a declarat premierul demisionar portughez Jose Socrates intr-un discurs televizat.

Ar putea fi vorba de 75 de miliarde de euro, potrivit unor estimari.

Portugalia este a treia tara din zona euro, dupa Grecia si Irlanda, care apeleaza la ajutorul Uniunii Europene si al FMI.

Portugalia s-a imprumutat miercuri de un miliard de euro de pe pietele financiare, reusind sa plaseze intreaga oferta propusa investitorilor, insa dobanda platita a crescut puternic fata de licitatiile de luna trecuta, de la 4,3% la aproape 6%, potrivit Reuters.

Bancile portugheze au amenintat ca nu vor mai cumpara titluri de stat si au cerut guvernului interimar sa incerce sa obtina un imprumut pe termen scurt pentru a calma pietele pana la alegerile anticipate programate pentru 5 iunie.

Marile banci portugheze indeamna guvernul sa se imprumute de la FMI

Premierul portughez Jose Socrates a demisionat saptamana trecuta, dupa ce Parlamentul i-a respins bugetul de austeritate propus pentru a evita un imprumut de la Uniunea Europeana si FMI.

In opinia analistilor, plecarea lui Socrates din fruntea Guvernului va impinge Lisabona catre un imprumut extern de la UE si FMI, dupa modelul adoptat de Grecia si de Irlanda anul trecut. Potrivit unor surse europene, un pachet de ajutor financiar pentru Portugalia ar putea depasi la 70 miliarde de euro.

Portugalia, fara premier, se adanceste in criza. Lisabona ar putea imprumuta 70 mld. euro de la FMI si CE

Europa se pregateste sa dea bani Portugaliei. UE au adoptat un pachet de masuri anticriza