Moneda unica s-a apreciat cu 3,5% pana la sfarsitul lunii martie, atingand cea mai buna performanta din trimestrul intai de la lansarea sa, in 1999, conform unui indice calculat de jurnalistii de la Bloomberg.

Cel mai redus nivel al euro a fost atins in ianuarie 2002, dupa ce cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Nicolas Sarkozy au spus ca vor face tot ceea ce este necesar pentru a sustine moneda unica.

Fostul presedinte ale Rezervei Federale (Fed) americane, Paul Volcker si investitorul miliardar George Soros au avertizat, la sfarsitul anului trecut, ca uniunea monetara europeana s-ar putea dizolva.

Ulterior insa, temerile s-au atenuat, desi speculatiile cu obligatiuni portugheze se amplificasera, iar autoritatile de reglementare au apreciat ca patru banci irlandeze aveau nevoie de capital suplimentar de 24 de miliarde de euro.

Deocamdata, nicio tara europeana nu si-a restructurat datoriile, iar cresterea economica din regiune, in frunte cu cea din Germania, a determinat Banca Centrala Europeana sa sugereze ca ar putea majora dobanda de politica monetara in aceasta saptamana, pentru a tine sub control inflatia.

Azi-dimineata, euro era tranzactionat la Londra cu 1,4203 dolari pe unitate.

In ceea ce priveste cotatia euro/lei, in jurul orei 13:00, bancile schimbau euro la 4,1320 - 4,1340 de lei.