Euro revine in ring si tranteste iar leul. Cursul BNR a crescut cu 0,44 bani, aproape de maximul istoric
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat o rata de referinta de 4,4452 lei/euro, foarte aproape de maximul istoric, dupa trei sesiuni in care cursul a inregistrat scaderi modeste. Dealerii spun ca deprecierea leului a fost temperata de prezenta bancii centrale in piata.
In sesiunea precedenta, rata de schimb s-a plasat cu 0,44 bani mai jos fata de cotatia de marti, la 4,4408 lei/euro, noteaza Mediafax.
Rata de schimb leu/euro a inregistrat miercuri cel mai ridicat nivel din istorie, de 4,4463 lei/euro, iar nivelul stabilit marti se plaseaza foarte aproape de acest record.
Turbulentele de pe scena politica locala de la finalul lunii aprilie, urmate de amplificarea temerilor investitorilor cu privire la soliditatea zonei euro, au dus la o depreciere de circa 1,1% a leului in raport cu euro.
Leul s-a depreciat si in raport cu dolarul american, rata de referinta urcand cu 0,5 bani, de la 3,4767 lei/dolar la 3,4817 lei/dolar.
Pentru francul elvetian, rata de schimb oficiala a crescut de la 3,6976 lei/franc la 3,7012 lei/franc.
Cursul de schimb a scazut usor sub 4,4400 lei/euro la deschiderea sedintei de marti, insa apoi a revenit peste acest nivel, intr-o piata in care volumele de tranzactionare au ramas reduse.
Unii dealeri spun ca banca centrala este prezenta in piata, insa interventiile indirecte sunt greu de sesizat, intrucat volume transferate sunt foarte mici.
La jumatatea sedintei de la Bucuresti, zlotul si forintul se depreciau cu circa 0,2% in raport cu euro. Bancile comerciale au afisat marti dimineata dobanzi de 1,85 - 2,35% pe an pentru plasamentele cu scadenta la o zi.
Dobanzile au scazut vizibil de la nivelurile de luni, de 4,58% - 5,08% pe an pentru plasamentele cu aceasta scadenta, pe fondul unui surplus de lichiditate pe care il au unele banci dupa ce luni Banca Nationala a Romaniei a imprumutat noua institutii cu 7,94 miliarde lei (1,78 miliarde euro). Banca centrala a oferit astfel cea mai mare suma de dupa luna februarie 2010 din cadrul unei licitatii repo.
Anterior, cresterea dobanzilor a fost cauzata de interventiile valutare din sedintele precedente realizate de BNR, care a vandut euro si a retras lei din piata, pentru a tempera deprecierea monedei nationale.
Totodata, randamenetele pentru depozitele la o saptamana au stagnat la 4,78 - 5,28%.