A aparut un nou dictionar. Cele mai dure cuvinte din lume
Criza din Grecia a creat si o terminologie cu totul noua pentru a descrie evenimentele legate de tara si zona euro, "Grexit", "Geuro", "Euroghedon", "Neuro" sau "Acropolipsa" devenind cuvinte folosite curent de bancheri si jurnalisti, scrie cotidianul american Wall Street Journal.
Pentru Grecia, inceputul a fost "Grexit" (Greek euro exit - iesirea Greciei din zona euro), termen introdus de Citigroup in februarie. Initial intampinat cu respingere, cuvantul este folosit la scara larga in prezent de analisti si investitori.
Cel mai nou "monstru" a fost creat luni de Deutsche Bank, care a venit cu ideea ca Grecia sa foloseasca o moneda separata fara a parasi complet zona euro.
"Inevitabil, moneda se numeste «Geuro»", scrie ironic Wall Street Journal, citata de Mediafax.
"Geuro" nu trebuie, insa, confundat cu o alta moneda, "Neuro", care ar fi fost propusa de Martin Taylor, presedinte al Syngenta si fost director general al Barclays. Taylor a folosit termenul in 2010 pentru a descrie o moneda mai puternica, care ar urma sa fie introdusa in nordul Europei in cazul unei dezmembrari a zonei euro. Moneda lui Taylor pentru sudul Europei s-ar numi "Sudo".
"Euroghedon" (Eurogeddon) si "Acropolipsa" (Acropolypse) exista de ceva timp, scriu jurnalistii Wall Street Journal, adaugand ca "Grelection" (Greece election - alegeri in Grecia), inventat de Rabobank, nu va rezista, probabil, la fel de mult.
Mai sus pe lista creativitatii se situeaza editorul Channel 4 Faisal Islam, responsabil pentru "drachmail" (drachma blackmail - santajul drahmei), termen definit ca "folosirea constienta a unei eventuale iesiri dezordonate a Greciei din zona euro ca instrument de negociere".
Pe acelasi subiect: