Euro da iar semne de revigorare. Cursul a ajuns pe interbancar la 4,4750 lei/euro, dupa un nou sondaj privind alegerile din Grecia
Moneda nationala a inceput sa se deprecieze in a doua parte a sesiunii interbancare de miercuri, in linie cu evolutia valutelor din regiune, dupa un nou sondaj privind alegerile din Grecia, astfel ca la finele sesiunii cotatiile se situau la 4,4750 lei/euro.
In jurul orei 16:30, schimburile se realizau la 4,4740 - 4,4745 lei/euro, peste nivelul la finele sedintei de marti, cand cotatiile se situau la 4,4633 - 4,4647 lei/euro.
La deschidere, euro era cotat la 4,4630 - 4,4650 lei, iar primele schimburi au dus cursul pana la un minim de 4,46 lei/euro. Ulterior, rata de schimb a inceput sa urce, insa rata de schimb a ramas usor peste 4,46 lei/euro pana la jumatatea zilei.
"Sentimentul era negativ inca de dimineata, din cauza temerilor privind bancile din Spania, insa cotatiile au inceput sa urce mai accentuat dupa sondajul din Grecia. Pierderea leului este inferioara celor inregistrate de valutele din regiune, care pierd pana la 1% in raport cu euro. Cel mai probabil, cresterea cotatiilor a fost temperata teama unei interventii a bancii centrale in piata, dupa ce in prima parte a zilei, pana la fixing (cand BNR stabileste cursul de referinta), aceasta a vandut indirect indirect valuta, pentru a sprijini leul", a spus dealerul unei banci, citat de Mediafax.
Totodata, s-a accelerat si declinul principalelor actiuni europene, dupa ce noul sondaj efectuat in Grecia a indicat ca principalul partid antiausteritate, Syriza (Coalitia Stangii Radicale) se afla pe prima pozitie in preferintele populatiei, inaintea alegerilor parlamentare din iunie.
Pe de alta parte, UE cere o uniune bancara la nivelul zonei euro si recapitalizarea directa a bancilor prin fondul permanent de ajutor financiar, Mecanismul European de Stabilitate (European Stability Mechanism - ESM). Masurile prezentate de executivul comunitar se vor confrunta cu o opozitie foarte puternica din partea statelor membre si raman departe de implementare, potrivit Reuters.
Referinta BNR a coborat miercuri cu 0,23 bani, la 4,4616 lei/euro, insa cursul pentru dolar a atins maximul istorc, de 3,5864 lei/dolar.
Referinta pentru dolar a crescut cu 2,57 bani, de la 3,5607 lei/dolar marti. Precedentul record a fost afisat de BNR la 29 iunie 2010, cand s-a situat la 3,5697 lei/dolar.
Cursurile de referinta leu/dolar si leu/franc sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si ratele de schimb euro/dolar si euro/franc. Pentru franc, rata de schimb a stagnat la 3,7147 lei/franc.
Bancile comerciale au afisat miercuri dobanzi de 4,78% - 5,26% pe an pentru plasamentele cu scadenta la o zi, aproape de nivelul de marti, de 4,75% - 5,23%, desi banca centrala a imprumutat 8 banci comerciale cu 8,077 miliarde lei (1,8 miliarde euro), pentru sapte zile, printr-o licitatie repo, oferind astfel cea mai mare suma de dupa luna februarie 2010 din cadrul unei licitatii repo.
Dobanzile au ramas ridicate si pentru plasamentele la o saptamana, la 4,81% - 5,29% pe an, fata de nivelurile de marti, de 4,79% - 5,28% pe an.