Euro a inchis in scadere, sub 4,45 lei, in piata interbancara locala. Pe extern, atentia investitorilor s-a mutat pe urmatoarea etapa a discutiilor dintre Grecia si zona euro
Euro a inchis luni in scadere in piata interbancara locala, usor sub 4,45 lei, in contextul unor volume mici ale tranzactiilor dintre bancile comerciale, in timp ce pe pietele externe, atentia investitorilor s-a mutat pe urmatoarea etapa a discutiilor dintre statul elen si tarile din zona euro.
Grecia are ragaz pana la miezul noptii sa transmita Uniunii Europene "o lista coerenta si credibila" de reforme, pentru ca zona euro sa prelungeasca acordul de imprumut vital pentru Atena.
Negocierile sunt dificile, in conditiile in care guvernul Tsipras trebuie sa impace si exigentele creditorilor, si asteptarile populatiei. Deja exista voci in interiorul propriului partid care il acuza ca a tradat promisiunile din campania electorala. Atunci s-a angajat, printre altele, sa creasca salariul minim si sa-i reangajeze pe functionarii publici concediati in 2010.
Aproape de ora 16:30, euro era tranzactionat la 4,4490 lei, in scadere de la 4,4575 lei in schimburile perfectate pe finalul sedintei de vineri.
Volumele s-au situat la un nivel redus, aproximativ jumatate din cat se inregistreaza in medie intr-o zi de operatiuni. Cursul maxim a fost atins in cursul diminetii, la 4,4580 lei/euro, in timp ce minimul zilei a fost consemnat spre sfarsitul sedintei, la 4,4469 lei/euro.
"Cursul a stat cam toata ziua putin peste 4,45 lei/euro si s-a dus usor mai jos pe final de sedinta, inclusiv din cauza lipsei de lichiditate din piata", a declarat pentru Mediafax dealerul unei banci.
In regiune, zlotul se afla in scadere cu 0,2% in raport cu euro, calculat la ultimele tranzactii ale sedintei precedente, in timp ce forintul se afla in stagnare.
Pe pietele externe, francul elvetian era tranzactionat la aceeasi ora in scadere cu 0,5%, la 0,9318 euro. La aceasta cotatie poate fi calculat un curs de 4,1439 lei/franc, foarte aproape de referinta anuntata de BNR.
Grecia si ministrii Finantelor din zona euro au ajuns, vineri, la un acord pentru extinderea cu patru luni a programului de asistenta financiara acordat guvernului de la Atena, program care expira la finele lunii februarie si in absenta caruia statul ar fi putut intra rapid in incapacitate de plata.
Acordul atenueaza temerile privind o posibila iesire a Greciei din zona euro si netezeste terenul pentru noi runde de discutii pe tema datoriilor statului elen si a masurilor de austeritate la care acesta vrea sa renunte.
Guvernul elen trebuie sa prezinte luni seara propuneri concrete privind implementarea de reforme structurale, intre care lupta impotriva fraudei fiscale sau combaterea coruptiei. Aceste propuneri vor fi examinate de creditorii tarii si de membrii Eurogroup.
BNR a anuntat luni un curs pentru euro in crestere cu 0,23 bani, la 4,4521 lei, dupa ce acordul incheiat vineri intre Grecia si celelalte tari din zona euro a calmat partial temerile pietelor financiare, iar atentia s-a indreptat catre urmatoarea etapa a negocierilor dintre statul elen si zona euro.
Banca centrala a anuntat vineri referinta la 4,4498 lei/euro. Cursul pentru francul elvetian a crescut cu 1,52 bani, de la 4,1288 lei la 4,1440 lei. Aproape de ora 13:00, francul era cotat pe pietele externe in scadere cu 0,6% fata de ultimele tranzactii ale sedintei precedente, la 0,9306 euro. Vineri la aceeasi ora, francul era cotat la 0,9278 euro. Pentru dolar, banca centrala a anuntat un curs in crestere cu 1,35 bani, de la 3,9243 lei la 3,9378 lei. Aproape de ora 13:00, dolarul era tranzactionat pe pietele externe la 0,8848 euro, in crestere cu 0,7%.
Ratele medii ale dobanzilor practicate de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi se situeaza la 0,15% - 0,53% pe an, fata de 0,16% - 0,51% pe an vineri. Ratele medii ale dobanzilor pentru plasamentele pe termen de o saptamana se afla la 0,25% - 0,71% pe an, comparativ cu 0,24% - 0,71% pe an in sedinta anterioara. Dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la trei luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru cele mai multe credite in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, a scazut usor, la 1,4% pe an, de la 1,41% pe an vineri.