Uciderea liderului al-Qaeda, Osama bin Laden, a dus la scaderea preturilor petrolului, aurului si argintului, dar analistii au avertizat ca riscurile politice care au determinat aprecierea cotatiilor energiei si materiilor prime, in ultimele luni, sunt departe de a fi disparut, transmite Reuters.

Reamintim ca presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a anuntat azi-noapte ca liderul al-Qaeda Osama bin Laden a fost ucis in urma unei operatiuni militare in Pakistan.

Razboiul din Libia, violentele din Orientul Mijlociu si posibilitatea unor represalii dupa moartea liderului al-Qaeda sunt suficiente pentru a produce ingrijorare pe pietele petrolului, care au inregistrat in acest an o crestere de circa 25% a cotatiilor.

Pretul petrolului a scazut initial cu peste 4% in urma anuntului referitor la uciderea lui bin Laden, dar a recuperat circa jumatate din pierdere pana la deschiderea bursei din New York.

Pretul aurului a scazut, odata cu aprecierea dolarului de la cel mai redus nivel din ultimii trei ani.

Cotatia petrolului Brent, de referinta la Londra, a scazut cu 4,22 dolari, la 121,67 dolari pe baril, dar pana la ora 13:19 GMT a revenit la circa 124,4 dolari pe baril.

In aprilie, petrolul Brent a atins un maxim al ultimelor 32 de luni, de peste 127 dolari pe baril.

Cotatia petrolului destinat pietei americane a coborat cu 58 de centi, la 113,32 dolari pe baril, dupa un minim al sedintei de 110,82 dolari pe baril.

"Scaderea preturilor va fi de scurta durata. Discutiile privind scaderea primelor de risc sunt premature. Primele de risc sunt mari din cauza razboiului din Libia si a tulburarilor din Orientul Mijlociu, fiind improbabil ca situatia sa se schimbe", a declarat Carsten Fritsch, analist la Commerzbank in Frankfurt.

Cotatia aurului este instabila. La inceputul tranzactilor a atins un nou record de 1.575,79 dolari uncia, dar in urma informatiei referitoare la bin Laden a scazut cu peste 35 de dolari, la 1.540,39 dolari uncia. Ulterior si-a revenit la 1.555,09 dolari uncia, la ora 13:19 GMT.

Argintul a fost cel mai afectat, cu un declin de pana la 10%, cel mai amplu de la sfarsitul lui 2008. Traderii au marcat profiturile dupa ce metalul a atins saptamana trecuta un maxim al ultimilor 31 de ani.

La ora 13:19 GMT, argintul era cotat la 45,47 dolari uncia, dupa un minim al sedintei de 42,58 dolari uncia.