G7 intervine pe piata valutara. Yenul japonez incepe sa se deprecieze in raport cu dolarul VIDEO
Bursa nipona a fost zguduita de cutremurul de 9 grade pe scara Richter, urmat de tsunamiul si dezastrul nuclear care au distrus Tara Soarelui Rasare, in ultima saptamana.
Cu toate astea, moneda japoneza a inregistrat aprecieri majore dupa catastrofa din Japonia, pe fondul panicii si a speculatiilor repatrierii unor fonduri.
Mai mult decat atat, in arhipelag au avut loc discutii despre inchiderea pietei valutare si a bursei, timp de o saptamana. Autoritatile nipone au refuzat sa faca insa acest lucru, in ciuda institutiilor financiare straine care insistau.
Azi-noapte insa, intr-o conferinta video, grupul celor sapte state puternic industrializate a hotarat sa actioneze in scopul deprecierii yenului.
O moneda puternica nu ajuta economia Japoniei in acest moment, sustin economistii. Motivul? Competitivitatea exporturilor scade, intr-un moment in care cand industria nipona trebuie sa functioneze la capacitate maxima, dupa tragedia care a lovit Tara Soarelui Rasare.
"Un yen puternic este ultimul lucru pe care si-l doresc in acest moment exportatorii si autoritaile japoneze", a spus pentru incont.ro, analistul X-Trade-Brokers, Claudiu Cazacu.
“Japonia se bazeaza mult pe exporturi. Tocmai de aceea, este nevoie de sprijin din partea bancilor centrale ale tarilor puternice, pentru vanzarea de yeni si cumpararea de alte monede. Masura luata de G7 este o masura justificata. Analistii se astau sa se intample acest lucru, pentru ca pe pietele valutare a avut loc o miscare dezordonata”, adauga analistul XTB.
Grupul celor mai puternice economii ale lumii a inceput sa actioneze astazi, pentru a mentine cursul monedei japoneze.
Actiunea Bank of Japan, inceputa astazi la ora 12.00, a fost completata de interventia bancilor centrale din Franta, Germania, Italia si Marea Britanie. In acest mod, yenul a pierdut aproape 3% in fata dolarului american si 3,9% in fata monedei europene inainte unor corectii limitate.
Japonia spera
Japonia spera sa-si revina pe plan financiar, dupa o revigorare a pietelor de actiuni. Interventia coordonata in defavoarea yenului duce astfel la o detensionare a panicii in pietele valutare. In plus, interventia G7 stimuleaza moneda europeana si lira sterlina, alaturi de dolarul australian, potrivit analistului XTB.
Si francul elvetian s-a depreciat in ultima perioada, odata cu moneda japoneza.
Cazacu prevede o interventie suplimentara a bancilor centrale, pentru ca yenul sa nu se aprecieze din nou, in raport cu moneda americana. Aceasta interventie ar putea avea loc duminica noapte.
Potrivit analistului, cursul ar putea ajunge in urmatoarea sapatamana la un nivel de 84-85 de yeni/dolari.
Romania, afectata in mica masura de evenimentele din Japonia
Intrebat despre efectele aprecierii monedei japoneze (din ultimele zile) si evenimentelor tragice din arhipelag din ultima saptamana, asupra economiei romanesti, Cazacu a explicat:
„Tot ceea ce se intampla in Japonia ne afecteaza relativ putin. Deprecierea yenului fata de dolarul american si de moneda europeana, inseamna, totodata, si o depreciere fata de leu. Doar importurile romanesti dinspre Japonia sunt afectate, in urma evenimentelor, acestea fiind mai usor de realizat”.
Numarul creditelor contractate in yeni in Romania este unul nesemnificativ, asa ca romanii nu sunt afectati de evolutia monedei japoneze. La ora actuala, bancile din Romania nu prea ofera credite in yeni.
„Bancile au incercat la un moment dat (in perioada de boom economic, 2007-2008) sa ofere si astfel de credite, insa n-au avut prea mult succes”, spune Cazacu.