Cursul a urcat la 4,4291 lei/euro si a atins maximul anului. Explicatia analistilor care vorbesc si despre depasirea pragului de 4,5 lei
In Bucuresti, pe Calea Mosilor, unde gasim cel mai bun curs valutar, euro a ajuns deja la 4,42. Iar spre disperarea celor care au credit in franci, moneda elvetiana a sarit pragul de 3,73. La casele de schimb de la banci cursul este insa mai mare.
Cauza deprecierii leului este insa peste Atlantic.
"De o saptamana, pe pietele financiare internationale asistam la inceputul unei furtuni si totul a pornit de la faptul ca s-ar putea ca americanii sa nu mai tipareasca atat de multi bani ca inainte. Si de aceea fiecare investitor incearca sa-si ia castigurile obtinute pe alte piete din intreaga lume", a explicat Cristian Hostiuc, ZF.
Cei mai multi straini au cumparat obligatiuni emise de statul roman atrasi de dobanzile mari care insa sunt insa in scadere. Acum au ajuns sa le vanda, iar cu leii obtinuti cumpara valuta pe care o repatriaza, iar acest lucru se simte in cursul leului.
Banii retrasi din Romania, dar si din Polonia sau Ungaria, sunt apoi schimbat in dolari si se duc in titlurile de stat emise de americani, care cresc ca valoare.
"Este posibil ca o presiune pe nivelul de 4,43 sa apara din nou, iar peste 4,43 pragul urmator pragul urmator ar fi la 4,45 - 4,46. //...// Daca semnele retragerii injectiilor de lichiditate ale FED continua, leul ar putea sa piarda teren dincolo de pragul de 4,5 in fata euro, iar in fata dolarului american probabil si mai accentuat", a declarat analistul financiar Claudiu Cazacu.
Un alt risc pentru leu este un eventual esec al discutiilor cu Fondul Monetar International, care reincep saptamana viitoare.