"Banca centrala si Guvernul au decis sa introduca o noua politica monetara,  din 20 august 2015, avand drept obiectiv combaterea inflatiei, prin eliminarea bandei de fluctuatie si trecerea la un regim de flotare libera", a declarat premierul kazah, Karim Massimov, potrivit Agerpres.

Cererea si oferta vor determina cursul de schimb, a declarat guvernatorul Bancii centrale, Kairat Kelimbetov.

Autoritatile vor interveni doar daca stabilitatea va fi pusa in pericol.

Kelimbetov spune ca in urmatoarele sapte-zece zile cursul de schimb ar trebui sa se stabilizeze, precizand ca banca centrala nu vizeaza un anumit curs de schimb. 

Decizia autoritatilor kazahe intervine intr-un context de prabusire a pretului petrolului, principala sursa de venituri a Kazahstanului, dar si dupa ce China aluat o masura similara legata de moneda. Standard & Poor's spune ca petrolul este responsabil pentru 20-30% din PIB al Kazahstanului, pentru mai mult de jumatate din veniturile sale la buget si 60% din exporturi. 

Miercuri, presedintele Nursultan Nazarbaev, la putere de 25 de ani, a explicat ca viitorul program economic al tarii va trebui adaptat pentru a suporta un curs al petrolului de 30-40 de dolari per baril. 

Tot mai multe state emergente ale sa treaca la regimul de flotare libera

Kazahstanul urmeaza exemplul altor state emergente, prin trecerea la regimul de flotare libera, care au decis sa renunte la eforturile de sustinere a monedei nationale.

Vietnamul si-a devalorizat miercuri moneda nationala, dong, pentru a treia oara in acest an.

China a luat o masura similara saptamana trecuta, in conditiile in care yuanul a inregistrat cel mai grav declin din ultimele doua decenii.

Rusia permite rublei sa se devalorizeze in conformitate cu scaderea pretului titeiului, care in ultimul an s-a depreciat cu 58% pana la 40,59 dolari per baril la Bursa de la New York.

Alte monede aflate in zona de risc in urma evenimentelor financiare globale, potrivit Bloomberg

Rial - Arabia Saudita

Manat - Turkmenistan

Somoni - Tajikistan

Dram - Armenia

Som - Kyrgyzstan

Lira - Egypt

Lira - Turcia

Naira - Nigeria

Cedi - Ghana

Kwacha - Zambia

Ringgit - Malaysia