"Este un factor foarte important in evolutia economiei si a inflatiei. Atunci cand euro se afla pe o tendinta ascendenta, creeaza presiuni negative asupra economiei si inflatiei, evolutie nefondata in ambele cazuri. Deci nu suntem multumiti in acest moment", a afirmat Noyer, guvernatorul Bancii Frantei, intr-un interviu acordat Bloomberg Television la Paris, scrie Mediafax.

Moneda euro s-a apreciat cu 6,7% fata de dolarul american in ultimele 12 luni, ceea ce a condus la scaderea preturilor bunurilor importate si reducerea competitivitatii industriilor din zona euro pe piata globala.

Desi mandatul BCE nu cuprinde tinte privind cursul de schimb valutar, presedintele Mario Draghi a declarat saptamana trecuta ca un euro mai puternic "ar putea afecta obiectivul bancii privind stabilitatea preturilor".

Euro a scazut usor dupa aparitia comentariilor lui Noyer, la 1,3879 dolari, fata de 1,3898 dolari anterior. Moneda unica a atins vineri, 7 martie, cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani si jumatate, de 1,3915 dolari. BCE a mentinut joi dobanda de politica monetara la minimul istoric de 0,25%.

Noyer a mai afirmat, luni, ca politica monetara actuala corespunde scenariului de baza al BCE, insa sunt posibile noi masuri de relaxare daca va fi necesar.

Inflatia din zona euro a fost de 0,8% in luna februarie, mai putin de jumatate fata de tinta de 2% a BCE. Somajul din zona euro este de 12%, aproape de un maxim istoric, iar cresterea economica se mentine la niveluri modeste.

"Suntem pregatiti sa actionam. Eu, personal, sunt deschis fata de tot felul de masuri", a continuat oficialul francez.