Interesul pentru euro a crescut incepand de joi, sustinut de declaratii incurajatoare ale presedintelui Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, referitoare la zona euro, unde institutia anticipeaza o crestere economica de 1,2% si o inflatie de 1%, in acest an.

Euro este in crestere cu 1%, la 1,3865 dolari pe unitate, dupa ce a atins in timpul tranzactiilor 1,3915 dolari pe unitate, cel mai ridicat nivel din octombrie 2011.

"Aprecierea este un efect secundar al politicii BCE, piata exclude continuarea relaxarii monetare de catre institutie", a declarat Kathleen Brooks, analist la Forex.com.

BCE a mentinut joi dobanda de politica monetara la 0,25%, in conformitate cu estimarile majoritatii analistilor citati de Bloomberg.

Inflatia din zona euro, de 0,8% in februarie, se va accelera la 1,7% pana in ultimul trimestru al anului 2016, conform estimarilor BCE.

"Asteptarile de continuare a relaxarii politicii monetare au scazut, creand presiune pentru aprecierea euro catre 1,4 dolari pe unitate. Dar aprecierea euro va spori presiunile dezinflationiste, care ar putea duce la necesitatea unor noi stimuli", considera Minori Uchida, director la Bank of Tokyo-Mitsubishi in Tokyo.

BCE a anuntat vineri ca bancile intentioneaza sa returneze saptamana viitoare 11,4 miliarde de euro din imprumuturile pe termen de trei ani obtinute de la institutie, aceasta urmand sa fie cea mai mare rambursare dupa cea efectuata pe 23 decembrie anul trecut.