BCE mentine dobanda cheie la 1,25%
Banca Centrala Europeana (BCE) va mentine, in aceasta saptamana, dobanda de politica monetara la nivelul de 1,25%, urmand sa o majoreze lunile urmatoare. Institutia a marit in aprilie dobanda cheie pentru prima oara din iulie 2008, cu 0,25 puncte procentuale, la 1,25%, ca urmare a cresterii presiunii inflationiste.
"BCE va mentine joi dobanda cheie la 1,25%", potrivit analistilor de la Citigroup, care se asteapta la o noua majorare in iunie sau iulie, citati de Mediafax.
Accelerarea inflatiei din zona euro la 2,8%, luna trecuta, face tot mai posibil faptul ca dobanda sa creasca in iunie, considera analistii bancii Commerzbank.
Inflatia este alimentata de cresterea preturilor energiei si a materiilor prime care. Specialistii sustin ca aceste cresteri au loc pe termen scurt.
,,Acest fapt nu va influenta obsesia BCE de a mentine perspectivele inflationiste bine ancorate", spune analistul de la Capital Economics, Jonathan Loynes.
BCE vrea sa actioneze preventiv, pentru a evita situatia in care pretul ridicat al petrolului sa se reflecte in majorarile salariale, care pot produce efecte inflationiste "de runda a doua".
Tinta oficiala a Bancii Centrale Europene este sa atinga o inflatie de cel mult 2%.
De ce a majorat BCE dobanda cheie?
Modificarea dobanzii cheie a fost o masura prin care BCE incearca sa opreasca evolutia preturilor, ingrijorata de faptul ca preturile ridicate ale petrolului ar fi putut alimenta inflatia. Economistii anticipau in luna aprilie ca pana la sfarsitul acestui an, rata dobanzii ar putea fi majorata cu inca 0,5 puncte procentuale.
Marirea dobanzii de politica monetara de catre Banca Centrala Europeana, ar afecta in mod diferit cele 17 state din zona euro, a caror evolutie variaza de la crestere economica record pentru unele, la recesiune pentru altele.
Totodata, potrivit analistilor citati de Bloomberg, marirea dobanzii cheie a BCE va avea efecte negative asupra Irlandei, Greciei, Spaniei si Portugaliei, dar pozitive asupra Italiei.
Citeste si:
Pe acelasi subiect: