Creditele in euro nu se scumpesc! BCE mentine dobanda-cheie la 1%
Banca Centrala Europeana (BCE) a hotarat mentinerea dobanzii de politica monetara la nivelul minim record de 1%, pentru a noua luna consecutiva, in conformitate cu asteptarile analistilor. Acest lucru inseamna ca dobanzile la creditele in euro nu se modifica.
"La intalnirea de azi, Consiliul Guvernatorilor BCE a decis mentinerea dobanzii pentru principalele operatiuni de refinantare la 1%", potrivit unui comunicat al BCE.
Decizia BCE, anticipata de experti, tine si Euriborul la un minim istoric. Aceasta era pe 3 februarie de 0,347 pentru creditele acordate pe perioada unei singure saptamani, de 0,665 la trei luni si de 1,228 pentru creditele la un an.
Ce reprezinta Euribor? Este rata dobanzii interbancare in zona euro, in functie de care sunt stabilite si ratele creditelor oferite de banci clientilor. Euribor la trei luni este rata de referinta cel mai des utilizata si de bancile romanesti in acordarea de imprumuturi in euro.
De pilda, acum cea mai mica rata a dobanzii pentru un credit imobiliar de 60.000 de euro, pe 30 de ani, este in acest moment de 6,87%, iar prin Prima Casa este de 4,82%.
Efectele pozitive ale unui Euribor scazut nu au fost resimtite, insa, de omul de rand la ghiseu. Si asta in primul rand din cauza scumpirii monedei europene. In plus, lipsa lichiditatilor si ratingul de tara al Romaniei contribuie si ele la rata finala mare a creditelor in euro din tara noastra.
Vestea buna este ca agentia de evaluare financiara Fitch a revizuit joi perspectiva ratingurilor BCR, BRD, UniCredit Tiriac Bank si Banca Romaneasca de la "negativa" la "stabila", ca urmare a modificarii similare in cazul calificativului de tara al Romaniei.
Potrivit analistilor, Euribor va creste treptat, odata cu revitalizarea economiilor europene.
"Activitatea economica din zona euro a continuat sa creasca la finalul anului. Pentru perioada urmatoare, Consiliul Guvernatorilor se asteapta ca economia zonei euro sa creasca intr-un ritm moderat. Revenirea va fi neregulata si perspectiva nesigura", a spus presedintele BCE, Jean ClaudeTrichet.
Economistii se asteapta ca PIB-ul zonei euro sa cresca cu 1,2% in 2010 si cu 1,6% anul urmator, dupa o contractie surprinzatoare de 3,9% in anul precedent.