Analistii se asteapta ca si in zilele urmatoare moneda nationala a Romaniei sa se aprecieze in fata monedei unice europene. Contextul regional ne este favorabil, iar transa de la FMI este aproape gata sa fie eliberata!
Moneda nationala s-a mentinut pe o tendinta de apreciere usoara in prima parte a sesiunii de vineri, desi a pierdut o parte din avansul din debut, astfel ca BNR a afisat o paritate de referinta de 4,2580 lei/euro, cea mai redusa cotatie de la sfarsitul lunii septembrie 2010.
Cursul anuntat vineri este cu 0,41 bani mai mic decat nivelul de joi, cand Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat o referinta de 4,2621 lei/euro. Un curs inferior, de 4,2465 lei/euro, a fost publicat de banca centrala la 27 septembrie.
Pe de alta parte, leul a continuat sa se deprecieze in raport cu dolarul american, cursul urcand cu 2,31 bani, la 3,2779 lei/dolar, nivelul maxim din noiembrie. O paritate mai ridicata decat cea de vineri a fost anuntata de BNR la 30 noiembrie, cand dolarul a fost cotat la 3,2861 lei.
Leul s-a apreciat mai accentuat in debutul sesiunii interbancare de vineri, iar cotatiile au coborat pana la 4,2510 lei/euro, pe volume reduse de tranzactionare.
La deschidere, bancile schimbau euro pentru 4,2550 - 4,2570 lei, cotatii putin mai mici fata de inchiderea de joi, cand euro era tranzactionat pentru 4,2580 - 4,2600 lei. La jumatatea sesiunii, schimburile se perfectau la 4,2575 - 4,2585 lei/euro.
Valutele din regiune consemnau oscilatii nesemnificative fata de euro.
Conducerea FMI va decide vineri, 7 ianuarie, daca va elibera Romaniei urmatoarea transa din imprumut, de aproximativ 900 de milioane de euro.
Potrivit unor dealeri, o decizie pozitiva este asteptata de piata, deoarece preconditiile au fost indeplinite, iar rezultatul sedintei nu ar trebui sa influenteze vizibil leul.
Randamentele practicate vineri dimineata de bancile comerciale pentru sumele plasate pe termen de o zi au mai scazut usor fata de joi, de la 2,23% - 2,73% la 2,20 - 2,70%. Aceeasi evolutie a fost urmata si de dobanzile pentru plasamentele cu scadenta la o saptamana, acestea ajungand la 2,48 - 2,98%, de la 2,51% - 3,01%.
Expertii suspecteaza interventia BNR la sfarsitul anului trecut, care ar fi dus la aprecierea leului si spun ca in prezent mai mult asteptarile din piata legate de "evolutia pozitiva Romaniei" au condus la avansul monedei nationale.
Intarirea leului la inceputul anului a fost remarcata si de presedintele Traian Basescu la prima intalnire din acest an cu guvernatorul Mugur Isarescu. "Buna ziua si la multi ani! Vad ca intariti leul zi de zi", i-a spus joi presedintele guvernatorului.
Ce spun prognozele ING?
ING Bank Romania a redus estimarile privind evolutia cursului valutar pe parcursul acestui an si anticipeaza ca leul se va aprecia pana la o rata de 4,15 lei/euro in primul trimestru si va incheia 2011 la un nivel de 4,2 lei/euro.
Previziunile anterioare ale ING Bank Romania indicau un curs de 4,3 lei/euro la finele primului trimestru si de 4,25 lei/euro la sfarsitul acestui an.
Analistii ING au revizuit in scadere si estimarile privind nivelul ratei de schimb valutar dupa primele sase luni din 2011, de la 4,34 lei/euro la 4,3 lei/euro, dar au mentinut previziunile pentru cursul din trimestrul al treilea la nivelul de 4,2 lei/euro.
ING noteaza ca Romania a reusit sa indeplineasca toate conditionalitatile impuse de FMI pentru virarea celei de-a saptea transe de la FMI, ceea ce face "aproape sigura" eliberarea acestei finantari si usureaza negocierile pentru semnarea unui nou acord.
"Mai mult, in ultima perioada este mult mai evident in discursurile si actiunile politice un angajament mai puternic pentru indeplinirea cerintelor FMI. Acest lucru sugereaza ca Romania va ajunge la un nou acord cu FMI inainte de incheierea celui din prezent, in luna aprilie, si duce la majorarea probabilitatii de atingere a tintei de deficit bugetar fixata pentru acest an, de 4,4% din PIB. Daca acest lucru se intampla, Romania va avea o pozitie relativ mai buna in regiune (deficit bugetar scazut, reducere sustenabila a deficitului bugetar si implementarea de reforme structurale)", se arata intr-un raport al ING Bank Romania.
Analistii bancii spun ca negocierile pentru incheierea unui nou acord cu FMI ar putea avea un impact pozitiv asupra leului. Pe de alta parte, faptul ca economia Romaniei nu si-a revenit, nu sustine inregistrarea unor castiguri semnificative ale leului fata de euro, in pofida imbunatatirii modeste a perspectivelor pe termen scurt.
Totodata, analistii considera ca BNR va actiona impotriva unei aprecieri prea mari a leului.
"Leul este codas in regiune in ceea ce priveste evolutia fata de euro, iar acest lucru ar putea sa ajute ulterior moneda nationala. Consideram ca sansele ca rata de schimb sa urce si sa stea peste 4,3 lei/euro sunt reduse, desi nu excludem majorari temporare", sustin analistii ING Bank Romania.