Cursul BNR a urcat la 4,2914 lei/euro, iar francul elvetian a ajuns la un nou record fata de leu!
Moneda nationala s-a depreciat usor in prima parte a sesiunii interbancare de miercuri, astfel ca BNR a publicat un curs de referinta de 4,2914 lei/euro, cea mai inalta cotatie din ultimele doua saptamani, iar francul elvetian a ajuns la un nou record fata de leu.
O paritate superioara a fost anuntata de banca centrala la 16 decembrie, cand euro a fost cotat la 4,2953 lei. In ultimele doua saptamani cursul de referinta a consemnat oscilatii foarte reduse, aproape de 4,29 lei/euro.
Referinta de miercuri este cu 0,43 bani mai mare fata de cea de marti, de 4,2871 lei/euro.
Pentru francul elvetian, referinta BNR a ajuns la un nou maxim istoric, de 3,4379 lei/franc, cu 1,67 bani mai mare fata de marti. Cea mai recenta paritate record a fost atinsa joi, de 3,4316 lei/franc.
Cursul de schimb leu - franc elvetian a urcat treptat in acest an, de la 2,8419 lei/franci in ianuarie, ceea ce i-a afectat puternic pe romanii care au contractat imprumuturi in franci elvetieni.
De exemplu, un client care are de plata o rata de 500 de franci elvetieni va plati la cursul de miercuri cu 298 de lei mai mult comparativ cu inceputul acestui an.
Francul elvetian a inregistrat cele mai mari cresteri fata de principalele valute, ca urmare a achizitiilor de sfarsit de an ale monedei, de catre companiile elvetiene.
Leul s-a depreciat si in raport cu dolarul, BNR afisand o rata de schimb de 3,2719 lei/dolar, cu 3,55 bani peste nivelul sesiunii anterioare, de 3,2364 lei/dolar.
In debut, bancile au afisat cotatii de 4,2880 - 4,2900 lei/euro, similare cu cele de la inchiderea sesiunii de marti, de 4,2890 - 4,2900 lei/euro.
In prima ora de tranzactionare cotatiile au ramas aproape neschimbate, pentru ca ulterior paritatea sa urce usor, pe volume foarte reduse, potrivit dealerilor. In jurul orei 13:00, operatatiunile se perfectau la 4,2915 - 4,2930 lei/euro.
Valutele din regiune consemnau variatii mixte, la jumatatea sedintei.
Pe piata monetara, bancile comerciale afisau miercuri dimineata dobanzi de 3,48 - 3,98% pentru plasamentele cu scadenta la o zi, apropiate de cele de marti. Dobanzile pentru sumele plasate pe termen de o saptamana au mai coborat usor, de la 3,98% - 4,48% la 3,91 - 4,41%.
Francul elvetian a urcat la un nou maxim istoric in fata leului, BNR afisand un curs oficial de 3,4316 lei pentru un franc, pe fondul preferintei in crestere a investitorilor pentru plasamentele in active sigure. In ultima luna, moneda elvetiana s-a apreciat cu 6,6% in fata leului.
De la sfarsitul anului trecut, francul a castigat peste 20%, ceea ce pune o presiune foarte mare pe clientii care au luat imprumuturi in franci elvetieni in anii de boom ai creditarii.
Analistii spun ca aprecierea ar putea continua si chiar ameninta paritatea franc-euro, asa ca ratele in franci ar putea creste si mai mult.
In ultimele luni, cotatia francul in raport cu leul sau cu moneda europeana a doborat record dupa record si nu pare se mai opreasca.
Ratele cresc intr-un ritm alert
Ce inseamna acest lucru pentru un roman care s-a imprumut in franci in urma cu trei ani cand dobanzile la credite in monede exotice erau mici? De exemplu, pentru o rata de 100 de franci, in 2007, acesta achita aproximativ 198 de lei. La distanta de trei ani, costul a ajuns la 342 de lei.
Cu aceeasi viteza au avansat si restantele la creditele in moneda elvetiana. Iar numarul celor care s-au imprumutat in franci elvetieni nu este deloc mic, aproape 13% din totalul creditelor fiind contractate in aceasta moneda.
Va depasi francul si moneda europeana?
Dupa ce a trecut in viteza pe langa dolar, francul se apropie amenintator de euro. Daca analistii spun la nivel international francul se va aprecia in continuare pentru ca exact in astfel de perioada economice investitorii se refugiaza in franc, in detrimentrul euro, la noi, economistii spun ca varianta ca francul sa depaseasca euro este una "extrema".
"Francul va continua sa se aprecieze si pe final de an, insa nu putem sa vorbim despre faptul ca va depasi moneda europeana. Este totusi un scenariu extrem", a declarat pentru incont.ro Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen.
Francul ca investitie
Recent, Adrain Schmidt, analist la Lloyds TSB Bank spunea ca francul elvetian joaca rolul marcii germane.
"Investitorii cauta plasamente sigure. Francul elvetian joaca rolul marcii germane", declara el, citat de Bloomberg.
Analistul adauga ca temerile legate de situatia tarilor periferice din zona euro nu vor disparea si, daca se va instala panica, este posibil un curs de 1,2 franci pentru un euro.
Si profesorul de economie Nouriel Roubini spunea ca dolarul, yenul si francul elvetian ar putea fi investitii mai bune ca aurul in cazul in care economia globala reintra in recesiune.
Mai multe despre:
#monede exotice#franc elvetian
Pe acelasi subiect: