BCR vede o reducere a dobanzii BNR de 0,5 puncte anul viitor si o apreciere nominala a leului!
BNR ar putea reduce dobanda de politica monetara cu 0,5 puncte procentuale, la 5,75%, pana la finele anului viitor, pentru a da un semnal de scadere a ratelor practicate de banci si a sustine economia, considera analistii BCR, care se asteapta si la o apreciere nominala a leului.
"O crestere economica sub potential ar trebui sustinuta si prin relaxarea politicii monetare, inclusiv o reducere a dobanzii, singura care poate fi anticiclica in 2011 (…) Credem ca la finele anului viitor dobanda de politica monetara va fi de 5,75%, cu 0,5 puncte procentuale sub nivelul actual, deci o reducere de mica amplitudine", a declarat economistul sef al BCR, Lucian Anghel (foto).
Analistii BCR se asteapta la o masura de relaxare si in sfera rezervelor minime obligatorii, fiind cel mai probabila o reducere cu cel putin 5 puncte procentuale a ratelor la rezervele minime in valuta.
Potrivit raportului macroeconomic "Romania - Sub semnul austeritatii", lansat luni de BCR, dobanda de politica monetara se va plasa la 5,25% la finele anului 2012.
In privinta celorlalte politici macroeconomice, Anghel crede ca o consolidare fiscala prin noi majorari de taxe este improbabila, considerand ca o astfel de masura ar fi chiar o greseala in contextul in care Romania este fortata sa inregistreze anul viitor crestere economica.
"O majorare a fiscalitatii ar putea trimite, practic, Romania in al treilea an de recesiune. Sunt sanse minime pentru un asemenea scenariu, pentru ca economia inca nu este complet refacuta si am fi unici in Europa (…) Sa ne concentram pe investitii si sa nu le mai taiem, asa cum am vazut taiate cheltuieli cu investitii in 2009 si 2010. Exista spatiu suficient pe alte zone", a continuat Anghel.
De altfel, cresterea economica reprezinta, in opinia economistului-sef al BCR, o solutie pentru incadrarea mai facila a deficitului bugetar in limita de 4,4% din PIB.
Anghel sustine ca masurile de austeritate au contribuit la o contractie suplimentara a economiei cu pana la 1,5% din scaderea totala pe 2010, estimata la 2,1%.
Astfel, analistii BCR apreciaza ca economia s-ar fi contractat in 2010 chiar daca nu s-ar fi pus in prectica masurile de austeritate.
Anghel considera ca este foarte importanta "calitatea" consolidarii fiscale si vede ca o prima conditie definirea fara echivoc a primelor 5-10 prioritati investitionale, bugetate multianual, de la care sa plece constructia cheltuielilor.
"Poate ca mai e nevoie in continuare de consolidare fiscala prin reducerea cheltuielilor, dar sa nu ne atingem de aceste cheltuieli de investitii, indiferent ce se intampla sau ce guvern vine", a adaugat Anghel.
BCR estimeaza ca economia va scadea in 2010 cu 2,1%, dar va creste cu 1,2% anul viitor si cu 2,3% in 2012, insa iesirea din recesiune va fi anevoioasa si presarata cu masuri nepopulare pe care guvernul va trebui sa le adopte pentru atingerea tintei de deficit bugetar de 4,4% din PIB in 2011.
Pe acelasi subiect: