Dupa 10 zile de controale, timp in care comisarii pentru Protectia Consumatorului au calcat pragul a 370 de puncte de lucru bancare, zeci de filiale au fost amendate pentru nerespectarea legii la incheierea contractelor de credit de consum. In traducere libera, autoritatile au impartit amenzi de aproape un milion de lei pentru comisioane si taxe ascunse ori publicitate mincinoasa.

Adica situatia de care si domnul Ionel sustine ca s-a lovit. "Spuneau ca au o dobanda de nu stiu cat si atat, nimic altceva. Si eu credeam ca dobanda este fixa, iar ei acum vin si spun ca este variabila. Eu sunt un simplu consumator, nu stiu termenii bancari", se plange Ionel Enciulescu, imprumutat.

"In unele cazuri, clientii erau obligati sa faca asigurarea de viata sau a bunurilor cu firme alese de banca. Asta nu este corect pentru ca trebuie sa ii dai dreptul sa aleaga cel mai bun pret. In alt caz se spunea ca nu poti sa restitui creditul daca nu faci notificare scrisa cu trei zile inainte. Banca ar trebui sa fie interesata sa isi recupereze banii, nu?", precizeaza Bogdan Nica, presedintele ANPC.

In unele banci comisarii ANPC au descoperit contracte scrise cu litere atat de mici, incat clientul era nevoit sa vina cu lupa ca sa inteleaga ceva. Asta ca sa nu mai vorbim despre clauzele abuzive, cum ar fi dreptul bancii de a modifica unilateral costurile creditului, fara un motiv intemeiat.

Tot la capitolul clauze abuzive se inscrie si urmatoarea conditie impusa de unele banci: "Banca isi rezerva dreptul de a declara creditul scadent anticipat si considerat caz de neexecutare a obligatiilor daca situatia financiara a imprumutatului inregistreaza nivele sub cele avute in vedere la aprobarea creditului."

"Pana acum, 3.000 de oameni au castigat procese in instanta cu bancile si doar 50 de banci au castigat in procese. Cu siguranta avem o problema. Asteptam, ca de lunile viitoare, ANPC sa poata obliga bancile sa modifice toate contractele, in cazul in care se dovedeste ca un client a avut dreptate. Amenzile sunt prea mici si nu au efectul scontat"
, spune avocatul Marius Coltuc.

In acest moment, aproape 4,5 milioane de romani platesc rate la banca pentru creditele contractate.