Voinea, BNR: "Economia trece prin cea mai buna situatie macroeconomica de la caderea comunismului. Nu exista semne de supraincalzire"
Liviu Voinea, viceguvernator BNR
In Romania, in acest moment, nu este necesara inasprirea politicii monetare, deoarece economia trece prin "cea mai buna situatie macroeconomica" de la caderea comunismului, iar cresterea nu a devenit inca nesustenabila, a declarat, la Washington, viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) Liviu Voinea, transmite Bloomberg.
Economia bazata pe consum a Romaniei nu arata semne de supraincalzire, desi asistam la o crestere peste potential, dar aceasta situatie este valabila doar de doua trimestre incoace, a afirmat Voinea. Acesta a adaugat ca PIB-ul, care din 2010 inregistreaza crestere in fiecare an, ar urma sa urce cu 5% in 2016, conform estimarilor BNR.
"Finalizam procesul de redresare. Potentialul economic ar putea de asemenea creste pe baza absorbtiei sporite a fondurilor europene, proiectelor de infrastructura finalizate si a participarii mai ridicate a fortei de munca. Nu este necesara o inasprire a politicii monetare in viitorul apropiat", a apreciat viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, porivit Agerpres.
Potrivit Bloomberg, desi Romania traverseaza cea mai lunga perioada de deflatie, economia inregistreaza crestere, datorita reducerilor de taxe. Criticii sustin ca este o crestere nesanatoasa iar investitiile au fost neglijate. In 30 septembrie, Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis, in unanimitate, mentinerea dobanzii de politica monetara la 1,75% pe an, apreciind ca inca nu exista "semne de supraincalzire".
De asemenea, BNR a redus rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta de la 12% la 10% incepand cu perioada de aplicare 24 octombrie-23 noiembrie 2016.
Desi decizia va elibera in piata aproximativ 500 de milioane de euro (559 milioane de dolari) luna aceasta, temerile privind proiectul de lege care ar permite conversia creditelor in franci elvetieni la cursul istoric a determinat bancile sa faca provizii de euro. In acest context, leul s-a depreciat cu 1,5% fata de moneda europeana, cel mai semnificativ declin saptamanal din ultimii trei ani.
"Deocamdata, declinul nu este semnificativ in ceea ce priveste volatilitatea pe piata valutara. In principiu, bancile cumpara valuta pentru a-si intari pozitia activelor in valuta, anticipand unele initiative legislative. Este reactia sectorului bancar, vom vedea daca dureaza sau nu", a afirmat Voinea.
Acesta a adaugat ca economia Romaniei a devenit mai rezistenta la socuri, depozitele bancare sunt in crestere si imprumuturile in lei reprezinta acum o pondere mai mare in totalul creditarii.
Agentia de evaluare financiara Standard&Poor's a confirmat ratingul aferent datoriei guvernamentale a Romaniei pe termen lung si scurt, in valuta si in moneda locala, la BBB minus/A-3, cu perspectiva stabila. Este cel mai scazut din categoria "investment grade" (recomandat pentru investitii). Acest nivel este prea scazut, sustine Voinea, care considera ca situatia tarii este mai robusta decat evaluarea agentiilor. "Exista si unele riscuri, dar ele sunt gestionabile. Avand in vedere fundamentele noastre, suntem subevaluati", sustine viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei.
Pe acelasi subiect: