Raport UniCredit: Cresterea economica va incetini la 3,4%, in 2017
Economie, buget, taxe
Cresterea economica ar putea fi de 3,4% in 2017, iar primele semne de incetinire ar putea fi vizibile incepand de anul acesta, se arata raportul trimestrial de analiza al UniCredit Bank, citat de Agerpres.
“Anticipam o decelerare a cresterii economice pana la 3,4% anul viitor, iar primele semne de incetinire ar putea fi vizibile incepand de anul acesta. In primul rand, contributia agriculturii la PIB va fi mai redusa (sau va lipsi) in anul 2017, dupa recolta foarte buna din 2016. In al doilea rand, creditarea noua in lei a atins un punct de varf in acest an si urmeaza sa incetineasca in 2017. In 2016, Guvernul a alocat 2,7 miliarde de lei (0,4% din PIB) in garantii pentru programul 'Prima Casa' (principalul element de sustinere al creditelor ipotecare). Incepand de anul viitor, autoritatile ar putea reduce valoarea garantiilor si introduce un criteriu de eligibilitate bazat pe venit pentru a orienta programul catre persoanele care au nevoie de asistenta din partea Guvernului. In al treilea rand, cresterea salariului real poate incetini anul viitor, pe fondul cresterilor mai mici de venituri si al inflatiei mai mari”, se arata in document.
Potrivit sursei citate, inflatia anuala ar putea creste de la aproape zero, la sfarsitul anului 2016, la peste 1% in T1 2017, atingand 2% in T2 2017.
“Cu toate acestea, nu ne asteptam ca inflatia sa depaseasca tinta de 2,5%, chiar daca pretul petrolului ar creste la 65 dolari/baril pana la finalul anului viitor. Principalele motive pentru aceasta dinamica sunt: preturi scazute pentru alimente, importuri ieftine din zona euro si o contributie mica la inflatie a preturilor administrate. In cazul in care scenariul nostru de inflatie va fi confirmat, BNR ar putea mentine actualul nivel al dobanzii de politica monetara pe parcursul anului 2017. Mai mult decat atat, banca centrala poate amana restrangerea coridorului de facilitate din jurul dobanzii de politica monetara din doua motive: o rata mai mare de depozit ar putea accentua intrarile de capital in Romania si un coridor de dobanda mai restrans ar putea duce la o volatilitate mai mare pentru EUR-RON, ceva ce BNR incearca sa evite”, mai mentioneaza raportul citat.
Mai multe despre:
#crestere economica#UniCredit
Pe acelasi subiect: