Anca Dragu: Romania are o crestere economica sustenabila, dar este necesara continuarea reformelor. Bugetul pe 2017, intocmit de viitorul Guvern
Anca Dragu
Romania are o crestere economica sustenabila, dar, avand in vedere ca spatiul fiscal este extrem de redus, sunt necesare continuarea reformelor structurale din acest an, iar evitarea masurilor pro-ciclice este esentiala pentru pastrarea echilibrelor macroeconomice din prezent, a declarat, in plenul Camerei Deputatilor, ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu.
"Consider ca avem o crestere economica sustenabila, ca avem un ritm al cheltuielilor si al investitiilor care sa ne asigure confortul atingerii tintei de deficit bugetar pentru anul acesta, ca ne vom incadra intr-o revenire in tinta de deficit structural pe termen mediu si ca am pus bazele unor reforme ireversibile ce pot duce la ajustarea deficitului structural in anii urmatori. (...) Am pus bazele reincadrarii pe termen mediu in deficitul structural agreat prin pactul fiscal semnat de Romania", a subliniat ministrul Finantelor, potrivit Agerpres.
Potrivit Ancai Dragu, anul acesta a fost o deviere de la tinta in urma reducerilor de taxe si impozite adoptate prin Codul fiscal anul trecut, dar si a masurilor de crestere a cheltuielilor bugetare adoptate in 2015, cu un efect cumulat de cresteri de cheltuieli si reduceri de venituri de 23 de miliarde de lei, respectiv circa 3% din PIB.
"Potrivit recomandarilor de tara adoptate de Consiliul European in iulie 2016, Romania trebuie sa realizeze o ajustare fiscal-bugetara anuala de 0,5% din PIB in 2017. Avand in vedere ca spatiul fiscal este extrem de redus - si anume un deficit bugetar de 2,9% din PIB in 2017 si o estimare din partea Comisie Europene de chiar 3,4% din PIB pentru anul urmator -, sunt necesare continuarea reformelor structurale la care am lucrat anul acesta si implementarea unor politici salariale prudente. Evitarea masurilor pro-ciclice este esentiala pentru pastrarea echilibrelor macroeconomice inregistrate de economia romaneasca si confirmate de Comisia Europeana in februarie 2016, cand Romania a fost scoasa de pe lista tarilor cu dezechilibre macroeconomice", a mai spus ministrul.
Anca Dragu a precizat ca a aratat in discutiile cu reprezentantii institutiilor europene ca, gratie stabilitatii financiare, Romania poate reveni la tintele de deficit structural intr-un orizont de termen mediu.
"Astfel - 2,9% in 2017, 2,4% in 2018, 1,9% deficit in 2019 si in jur de 1% deficit structural in 2020. Toate aceste evolutii fiscal bugetare s-au intamplat in contextul unei cresteri economice solide si sustenabile insotite de crearea de locuri de munca si de majorarea veniturilor populatiei, de inflatie redusa si deficit extern scazut. Am avut o crestere de 5,2% in primul semestru al anului fata de anul precedent, fata de primul semestru din 2015. Si vorbim de o crestere sustenabila bazata pe contributia pozitiva a tuturor sectoarelor de activitate, mai ales pe cresterea investitiilor. Investitiile s-au majorat in primul semestru cu 7,3%, iar daca vorbim strict de cele publice, acestea au crescut cu 15% in primul semestru al anului. Investitiile straine directe au ajuns, in primul semestru, la aproximativ 2 miliarde de euro, cea mai mare valoare inregistrata dupa criza economica", a detaliat reprezentantul Guvernului.
Potrivit ministrului, exporturile Romaniei catre tarile Uniunii Europene inregistreaza cele mai mari dinamici din Uniune. Astfel, in primul semestru, exporturile totale de bunuri s-au majorat cu 4,2%, in timp ce, pe ansamblul UE, aceasta cifra s-a redus cu 0,8%.
"Economia genereaza noi locuri de munca intr-un ritm sustinut. Au fost create aproape 30.000 de locuri de munca in industria prelucratoare si 100.000 de locuri de munca in servicii. (...). Rata somajului se mentine la un nivel redus, de 6,6% in prima parte a anului, asta in timp ce castigul mediu real a crescut cu un ritm anual de 12,5% in iulie, cat in 4 ani", a mentionat Anca Dragu.
Bugetul pe 2017, elaborat de viitorul Guvern si aprobat de viitorul Parlament
Ministrul Finantelor a mai spus ca proiectul de buget de stat pentru anul 2017 va fi intocmit de viitorul Guvern si aprobat de viitorul Parlament.
"Conform legii, in anii electorali, bugetul se intocmeste si se aproba de viitorul Guvern, respectiv viitorul Parlament. Departamentul de buget din Ministerul Finantelor nu someaza. Exista un proces bugetar de-a lungul anului, dar bugetul efectiv este intocmit si aprobat de noul Guvern si noul Parlament", a spus Dragu la Palatul Parlamentului, intrebata daca in Ministerul de Finante se lucreaza la bugetul pe anul viitor.
Ministerul Finantelor nu are in vedere majorari de taxe si impozite
Anca Dragu a adaugat ca Ministerul Finantelor nu are in vedere majorari de taxe si impozite si nu vrea sa schimbe filozofia fiscala.
"Ministerul Finantelor Publice nu are in vedere majorari de taxe si impozite, nu vrea sa schimbe filozofia fiscala in niciun fel, pe niciun palier, fie el impozitare directa, indirecta sau de modificarea sistemului de contributii sociale. Asadar, nu crestem nicio contributie sociala obligatorie, nici pentru angajat, nici pentru angajator. Persoanele fizice, cele cu activitati independente si profesii liberale nu sunt vizate de cresterea impozitarii. De asemenea, MFP nu va acorda nicio amnistie fiscala. Consider ca modificari semnificative ale regulilor fiscale trebuie dezbatute si votate in Parlament. Proiectul pe care l-am avut in vedere si pe care l-am asumat se refera strict la masuri de debirocratizare si de simplificare", a precizat Anca Dragu.
Ministrul Finantelor s-a referit apoi la nivelul incasarilor bugetare si la incadrarea in tinta de deficit bugetar pe anul acesta si pe termen mediu.
"Deficitul bugetar, dupa primele opt luni ale acestui an, este redus, doar 0,42% din PIB, iar prin rectificarea bugetara, aprobata recent, am mentinut acest deficit bugetar, la 2,8% din PIB in termen cash si 2,95% din PIB in termeni de metodologie europeana. Nu vedem niciun pericol de depasire a acestor tinte de deficit bugetar in 2016. Mai mult, fondurile de rezerva acumulate in Trezorerie sunt estimate sa acopere necesarul de finantare pentru cinci luni, un nivel suficient potrivit celor mai bune practici internationale in managementul lichiditatilor. Soldul bugetar redus este rezultatul atat al unei executii bugetare prudente pe partea de cheltuieli, cat si al imbunatatirii colectarii veniturilor bugetare. Rectificarea bugetara a urmarit, pe langa mentinerea deficitului bugetar, tinta stabilita initial, continuarea proiectelor de investitii fezabile, fiind asigurate sume la nivelul necesarului de lucrari ce se pot efectua pana la sfarsitul acestui an", a detaliat reprezentantul Guvernului.
Potrivit acesteia, rectificarea a urmarit si alocarea de fonduri suplimentare pentru sanatate si invatamant si, totodata, asigurarea banilor pentru plata salariilor si pensiilor pana la finalul anului. De asemenea, a urmarit asigurarea fondurilor necesare aplicarii unor acte normative adoptate in cursul anului curent.
Pe acelasi subiect: