"Asa a iesit. Ea, cea de la PSD, a hotarat lucrurile. Am luptat si noi cat am putut. Asa a iesit insa. Luati datele de la Guvern si analizati-le sa vedeti cat erau de limpezi", a declarat Ion Predescu, judecator al Curtii Constitutionale.

Este declaratia facuta jurnalistilor de la gandul.info de catre Ion Predescu, marti, la doar cateva minute de finalul sedintei Curtii Constitutionale, in care referendumul din 29 iulie a fost invalidat pentru lipsa cvorumului.

Potrivit judecatorului, Predescu, Aspazia Cojocaru ar fi votat, alaturi de Augustin Zegrean, Petre Lazaroiu, Stefan Minea, Iulia Motoc si Zoltan Puskas, pentru revenirea lui Traian Basescu in fotoliul de presedinte al Romaniei.

Miercuri, Aspazia Cojocaru a anuntat ca vrea sa il dea in judecata pe colegul sau de la Curte.

"Daca exista o astfel de inregistrare, va rog sa ma credeti ca ma duc pana unde trebuie, pana in panzele albe. - In instanta? Pana la instanta. - Considerati ca a fost incalcat scretul votului? Da! Dansul neaga, dar daca exista asa ceva, ne ducem, ca juristi suntem, pana unde trebuie", a declarat Aspazia Cojocaru, judecator al CCR.

Intruniti in sedinta pentru a motiva decizia de marti, judecatorii s-au certat minute in sir, sustin surse de la Curte. Aspazia Cojocaru si Ion Predescu si-au aruncat acuze reciproce, intr-o atmosfera tensionata.

Discutie reporter -Ion Predescu, judecator al CCR:

" - Va da in judecata sau nu? Pai eu stiu?! - Si-a exprimat intentia ... Hai mai nu-mi bagati astea in fata, treaba dansei - Ce v-a reprosat doamna judecator Cojocaru? Nu mai stiu, nu mai tin minte. - In sedinta, ce v-a spus doamna Cojocaru? Mai, nu intelegeti ca n-am chef sa va raspund? - Dar ati avut o disputa cu dansa? Nu am avut nicio disputa. - Va e teama ca o sa va dea in judecatat? I-auzi vorbe!!!"

Dincolo de acest circ, motivarea verdictului este gata pentru a fi citita in plenul reunit al Parlamentului.

"Sunt argumente, contra-argumente. Este o disputa pentru solutia finala, dar asta nu inseamna ca ne abatem de la reguli", a declarat Tudorel Toader, judecator al Curtii Constitutionale.

Pentru joi la pranz au fost convocate Birourile Permanente ale celor doua Camere, care vor stabili ziua in care alesii sunt chemati din concediu pentru o sesiune extraordinara. Abia apoi interimatul lui Crin Antonescu inceteaza, iar Traian Basescu isi poate relua atributiile.

Curtea Constitutionala a constatat, in motivarea hotararii privind referendumul din 29 iulie, ca scrisoarea primita de la Guvern in 20 august nu raspunde solicitarii CC de a comunica "numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente, actualizate (pana la 10 iulie 2012)". 

Curtea explica faptul ca numarul persoanelor ale caror acte de identitate au expirat, ca si numarul persoanelor cu drept legal de sedere in afara tarii al caror domiciliu se afla in Romania nu privesc solicitarea formulata de CC. 

"In concluzie, singurul numar care, potrivit datelor comunicate de Guvern, poate fi luat in considerare la actualizarea listelor electorale permanente, este acesta din urma, respectiv 34.654 persoane, reprezentand: persoane decedate, persoane avand statutul de cetatean roman cu domiciliul in strainatate, persoane care au pierdut cetatenia romana, persoane fara drept de vot, persoane bolnave psihic care si-au pierdut drepturile electorale, persoane cu corectii CNP", se mai arata in motivare. 

Curtea aminteste ca, de altfel, si Guvernul a aratat ca numai aceste 34.654 de persoane trebuie radiate din listele electorale permanente.