Traian Basescu se intoarce la Cotroceni. Curtea Constitutionala a invalidat referendumul
UPDATE: Presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, a declarat marti ca CC a constatat ca referendumul este valid din punct de vedere al organizarii, dar ca nu s-a indeplinit conditia de cvorum. Hotararea va fi prezentata in sedinta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului, si apoi publicata in Monitorul Oficial.
"A fost validat referendumul, nu l-am invalidat, referendumul este valid, dar am constatat ca nu s-a indeplinit cvorumul", a explicat Zegrean.
Presedintele Curtii Constitutionale a mentionat ca presedintele suspendat, Traian Basescu, isi va relua in aceasta situatie atributiile de sef al statului.
la randul sau, judecatorul CC Tudorel Toader a declarat dupa sedinta Curtii ca decizia privind referendumul este "de invalidare" si a fost luata "cu majoritatea legala ceruta".
Hotararea a fost luata cu 6 voturi la 3. Sedinta de marti a Curtii Constitutionale a durat mai putin de trei ore. Curtea se va intruni, miercuri, la ora 10.00, pentru citirea hotararii privind referendumul din 29 iulie.
Curtea Constitutionala s-a reunit astazi in sedinta pentru a analiza datele trimise de Guvern privind listele electorale permanente si pentru a da o decizie referitoare la valabilitatea referendumului pentru demiterea presedintelui Traian Basescu.
Reactiile la decizia CC
Prim-vicepresedintele PDL, Cezar Preda, a declarat marti pentru Mediafax ca PDL respecta decizia CC, Traian Basescu se intoarce la Cotroceni si este presedinte ales al Romaniei pana in 2014, aratand ca nu va fi nicio problema de coabitare intre seful statului si Guvern.
Prim-vicepresedintele PDL, Cristian Preda: "In primul rand, salut decizia CC si consider ca ea este fireasca, decurgea din datele prezentate de BEC la 3 zile dupa incheierea referendumului. Regret ca au existat saptamani de incertitudine care au sporit criza".
"S-a facut dreptate: referendumul a fost invalidat. Lovitura de stat a esuat", scrie Elena Udrea pe pagina sa de Facebook.
Fostul premier Mihai Razvan Ungureanu apreciaza drept "fireasca" decizia de marti a Curtii Constitutionale privind referendumul, care, in opinia sa, ar fi putut fi luata inca din 2 august, "daca nu ar fi fost vasta operatiune de intoxicare a Curtii de catre institutiile statului deturnate de USL".
"Decizia CC este legala si constitutionala si confirma ca in matematica 46,2% nu poate fi transformat in 50,1%. Sper ca decizia sa puna capat crizei politice, iar politicienii de la putere care au declansat iresponsabil acest referendum sa fi invatat din aceasta lectie, iar principala lor preocupare sa fie viata de zi cu zi a romanilor si problemele reale ale lor, si nu cele care sa vizeze ambitiile si orgoliile politice", a declarat, marti, Emil Boc.
Vicepresedintele PNL, Puiu Hasotti, a declarat, marti, la sosirea la sediul partidului, ca decizia CC este "antinationala", "impotriva realitatii si a cifrelor", iar de acum incolo "CC sa coabiteze cu Traian Basescu", pentru ca USL nu poate face acest lucru.
Liderul senatorilor PNL a mai spus ca liderul PNL Crin Antonescu nu ar trebui sa paraseasca viata politica si nici Partidul National Liberal. "Dar de ce sa paraseasca viata politica? Cum sa paraseasca Crin Antonescu viata politica cand 90% dintre romani i-au dat dreptate, dintre cei care s-au prezentat la vot?. Si, mai mult decat atat, conform bunului simt aritmetic referendumul a fost valid", a afirmat Hasotti. El a spus ca "in mod categoric" nu se pune nici problema retragerii lui Crin Antonescu din functia de presedinte al PNL.
Grupul Partidului Popular European in PE afirma ca USL trebuie sa respecte decizia de marti a Curtii Constitutionale a Romaniei privind referendumul din 29 iulie. "Alianta socialist-liberala trebuie sa respecte decizia Curtii Constitutionale cu privire la referendumul referitor la presedintele Basescu", se arata intr-o postare pe pagina de Twitter a grupului PPE.