Curtea Constitutionala a apreciat marti ca presedintele roman de centru-dreapta trebuie sa ramana seful statului, invalidand referendumul cu privire la destituirea sa, organizat pe 29 iulie, constatand ca pragul minimum necesar de participare nu a fost atins. 

Berlinul "asteapta de-acum ca aceasta decizie sa fie respectata de catre toate partile, lucru anuntat de catre premierul roman, Victor Ponta chiar inainte de luarea deciziei. Acum, el va fi judecat asupra actelor sale", a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului german, Steffen Seibert, in cadrul unei conferinte de presa obisnuite, la Berlin. 

"Capacitatea de functionare a institutiilor politice, increderea cetatenilor romani in democratie si respectarea statului de drept sunt restabilite. Acesta este lucrul care intereseaza Uniunea Europeana (UE), iar din punctul de vedere al Cancelariei (germane), decizia Curtii (Constitutionale romane) ofera o sansa in acest sens", a adaugat Steffen Seibert.

"Acum, in acord cu partenerii nostri europeni si institutiile UE, noi vom observa cum evolueaza cu adevarat situatia politica din Romania", a subliniat Steffen Seibert. 

Incercarea de destituire a presedintelui Basescu, lansata de catre coalitia de centru-stanga aflata la putere, a provocat cea mai grava criza politica din Romania in ultimii 23 de ani.