In opinia lui Vasilescu, scaderea vitezei de rotatie a banilor este explicata pe de o parte de "saracirea" statelor dezvoltate si, pe de alta parte, de faptul ca marile companii asteapta terminarea ciclului economic actual pentru a investi. 

"Banii s-au cam retras de pe planeta. Sunt la adapost. Companiile americane stau pe galeți de bani, dar nu investesc", a spus Vasilescu. 

Oficialul BNR a catalogat ciclurile economice din punct de vedere al exploziilor tehnologice. El a amintit ca in istorie primul ciclu a inceput in 1720 cu o mare criza financiara, urmat de investitii in stiintele fundamentale. Penultimul s-a incheiat cu Primul Razboi mondial, iar aceasta criza inchide ultimul ciclu economic. 

"In momentul de fata, spuneti-mi dumneavoastra, ce tehnologii explodeaza? De-asta spun ca se incheie un ciclu", a explicat Vasilescu. 

El a aratat ca si populatia trebuie sa se obisnuiasca cu gandul ca se intra intr-o noua normalitate, diferita de cea cu care a fost obisnuita pana acum. 

"In vara asta eram la Paris si, intr-o piata de pe langa Opera, am auzit tangouri celebre si oameni de toate varstele dansau. Si am zis, iata, oamenii sunt in criza, criza e prezenta la Paris, peste tot in magazine, restaurante, dar oamenii incep sa caute o noua normalitate. Va trebui sa ne trezim si noi si va trebui sa cautam o alta normalitate", a povestit Vasilescu. 

In Romania, aceasta pleaca de la economisirea interna a societatii romanesti, atat la niveltul populatiei, cat si la nivelul companiilor si institutiilor statului, a mai spus Vasilescu, potrivit Mediafax.