Adrian Vasilescu: Romania este inca intr-o perioada critica, iar criza continua
Romania este inca intr-o perioada critica, iar criza continua, a spus, joi, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, precizand ca acesta criza schimba lumea si ne obliga sa avem un alt stil de viata.
Adrian Vasilescu a spus, la o dezbatere privind modificarile Codului Muncii, organizata de Grupul de Dialog Social (GDS), la care a participat si premierul, ca se fac confuzii intre recesiune si criza.
"Chiar daca vom avea sansa sa iesim din recesiune, ramanem cu criza. Aceasta criza schimba lumea si ne obliga sa avem un alt stil de viata", a precizat Vasilescu.
Iesirea din recesiune va reprezenta primul pas pentru depasirea crizei economice, acest din urma proces fiind unul de durata, a declarat, joi, premierul Emil Boc.
El a precizat ca iesirea din recesiune este primul pas pentru depasirea crizei, dar nu si singurul care trebuie realizat pe un drum "destul de lung".
In urma cu trei saptamani, premierul afirma ca, la sfarsitul primului trimestru al acestui an, Romania va iesi oficial din recesiune si ca acela va fi momentul in care va avea loc relansarea politica a PDL si a actualei coalitii aflate la guvernare.
Presedintele PSD, Victor Ponta, declara atunci ca Romania nu a iesit din criza, iar "declaratiile superoptimiste si superrealiste" ale lui Emil Boc, Traian Basescu si Elena Udrea despre iesirea din criza nu se confirma in realitate.
Economia Romaniei a scazut cu 1,2% anul trecut, mai putin decat estimarile oficiale ale autoritatilor, care anticipau o reducere de 1,9-2%, iar in trimestrul patru PIB a avansat usor, cu 0,1%, in termeni reali, fata de trimestrul anterior.
Dupa avansul usor din ultimul trimestru al anului 2010, economia Romaniei ar putea iesi tehnic din recesiune daca va inregistra crestere si in primele trei luni ale acestui an.
Economia a intrat in recesiune in trimestrul al treilea din 2008, odata cu scaderea Produsului Intern Brut in termeni ajustati sezoneri, fata de precedentele trei luni, cu 0,1%. De atunci, PIB-ul a inregistrat scaderi in fiecare trimestru, exceptand cresteri usoare de 0,1% in trimestrul al treilea din 2009 si un avans de 0,3% in trimestrul doi din 2010.
Citeste si:
Pe acelasi subiect: