In raportul din noiembrie 2015, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare estima un avans al economiei romanesti de doar 3,7% in acest an.

Avansul PIB-ului Romaniei ar urma sa incetineasca la 3,5% in 2017, conform celor mai recente prognoze BERD.

Europa de Sud-Est (Albania, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Cipru, Grecia, Macedonia, Kosovo, Muntenegru, Romania si Serbia) va inregistra o crestere de 2,4% anul acesta si de 2,9% anul viitor.

Economiile din regiunile in care este prezenta BERD arata semne modeste de revenire, dupa cinci ani consecutivi de incetinire, iar redresarea asteptata pentru acest an este usor mai slaba decat se estima in urma cu sase luni. In ultimii ani, BERD si-a extins aria de operatiuni in 36 de tari, din Europa in Africa de Nord si Asia Centrala. Cresterea medie in aceste state ar urma sa se situeze la 1,6% anul acesta si la 2,5% anul viitor, estimeaza BERD.

Statele vor beneficia de efectele declinului pretului la titei, dar ar putea fi afectate de sporirea volatilitatii pe pietele financiare globale, intrarile mai reduse de capital pe pietele emergente, slabiciunea comertului mondial si cresterea tensiunilor geopolitice, se arata in raport.

BERD, detinuta de 64 de tari si doua institutii interguvernamentale, sustine dezvoltarea economiilor de piata si a democratiei. In ultimii ani, BERD a inceput sa-si reorienteze atentia dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord si tari precum Turcia. De la inceputul activitatii sale, BERD a investit aproximativ sapte miliarde de euro in peste 368 de proiecte din Romania. In 2014, Romania a fost a sasea tara in topul principalilor beneficiari de investitii BERD.

Toate agentiile de rating recomanda Romania investitorilor

Romania a fost recomandata investitorilor, in 2016, de toate agentiile de rating ca avand o economie cu perspective stabile, a sustinut presedintele Camerei de Comert Elvetia-Romania (CCE-R), Irina Bolomey, la un eveniment dedicat relatiilor comerciale dintre Romania si Elvetia, organizat recent in Capitala.


"Romania a fost recomandata investitorilor ca avand un rating al economiei cu perspective stabile. Este un pas inainte pentru Romania, acest lucru datorandu-se mai multor factori, printre care si cresterea PIB-ului intr-unul dintre cele mai inalte ritmuri din Europa, estimarile FMI fiind la fel de bune si pentru 2016, respectiv de 4,2%, si de 3,8% in 2017. Din anul 2012 si pana in 2016, Romania este una dintre putinele tari europene care a respectat cererea acordului de la Maastricht, de a-si mentine deficitul bugetar sub 3% din valoarea PIB”, a sustinut Bolomey, citata de Agerpres.

Potrivit Irinei Bolomey, desi statul elvetian nu face parte din Uniunea Europeana, acesta a alocat sume importante de bani noilor membri printr-un 'fond special acordat extinderii Uniunii Europene'.

“Astfel, proiecte variate au putut fi dezvoltate in tari din Europa Centrala si de Est, inclusiv in Romania, unde aceste fonduri au fost alocate din 2014 prin intermediul Programului de Cooperare Elvetiano-Roman. Un aspect care nu poate fi ignorat pentru viitorul apropiat este si impactul factorilor externi: pretul petrolului, globalizarea economiei, evolutia zonei euro si evolutia relatiilor comerciale intre Uniunea Europeana si Statele Unite asupra economiilor nationale ale Romaniei si Elvetiei”, a mentionat Irina Bolomey.

Camera de Comert Elvetia - Romania (CCE-R) este o organizatie non-profit infiintata in decembrie 2000, care are ca principal obiectiv stimularea si facilitarea relatiilor economice dintre Elvetia si Romania.