Un reactor al centralei de la Cernavoda va fi oprit pentru remedierea unei defectiuni VIDEO
Reactorul 2 al centralei de la Cernavoda va fi oprit controlat vineri pentru remedierea unei defectiuni la un echipament din sistemul de alimentare cu combustibil, a anuntat Nuclearelectrica. Pe langa cele 250 de barje incarcate de marfuri, joi noapte, au esuat si doua nave de croziera cu turisti straini la bord.
Pierderi si mai mari sunt insa pentru firmele care au marfa blocata pe Dunare. Discutam despre cereale, minereuri,si fier vechi in valoare de mii de euro pe zi. Sunt probleme serioase inclusiv la Hidrolectrica. In aceasta perioada se produce cu 30% mai putina energie.
Specialistii sunt disperati si cred ca situatia nu va reveni la normal prea curand. Previziunile sunt sumbre, si cel putin pana la sfarsitul lunii nu se intrevede o schimbare majora in ceea ce priveste debitul Dunarii, care este la jumatate fata de perioada normala pentru luna septembrie.
Iar specialisitii au oprit si un reactor al centralei de la Cernavoda.
"Nuclearelectrica SA anunta ca Unitatea 2 a CNE Cernavoda va fi oprita in mod controlat in seara zilei de astazi, 16.09.2011, pentru remedierea unei defectiuni la un echipament din Sistemul de alimentare cu combustibil al reactorului, in weekendul din zilele de 17 si 18 septembrie. Nu s-au inregistrat probleme legate de protectia personalului, echipamentelor si a mediului, toate sistemele de securitate functionand conform proiectului", se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei, care controleaza Nuclearelectrica.
Institutia mentioneaza ca repornirea unitatii si sincronizarea la Sistemul Energetic National vor avea loc dupa remedierea defectiunii si efectuarea testelor in conformitate cu procedurile centralei, durata estimata la 36 de ore, timp in care si reactorul va fi pregatit pentru repunerea in functiune. "Interventia a fost programata pe durata weekend-ului cand consumul energetic este mai mic, astfel incat sa nu fie afectat echilibrul in sistemul energetic national", se mai spune in comunicat.
Centrala de la Cernavoda functioneaza cu doua reactoare, din cele cinci proiectate, asigurand circa 18% din consumul de energie din Romania.
Compania de stat Nuclearelectrica, operatorul centralei, a anuntat joi ca debitul redus al Dunarii nu impune, deocamdata, oprirea controlata a reactoarelor.
Astfel, joi, peste 200 de nave si barje incarcate de marfuri nu mai puteau inainta din cauza bancurilor de nisip. Pe intreg teritoriul Romaniei, fluviul a atins cel mai scazut nivel din ultimii 5 ani.
Din aceasta cauza se pierd sute de mii de euro in fiecare ora, iar daca nu ploua mai repede exista riscul de a inchide unul dintre reactoarele de la Cernavoda. In toata zona de sud, pamantul crapa de la atata uscaciune.
Problemele de pe Dunare incep inca de la intrarea in tara. Fluviul vine cu un debit scazut de 2600 metri cubi pe secunda, fata de 3800 cat ar fi media normala. S-a ajuns aici pentru ca n-a mai plouat din 10 august, nici la noi, nici la vecini.
Numai in portul Bechet au acostat 6 barje si 5 impingatoare din Ucraina. In zona apa a scazut cu peste un metru.
Citeste si
Cea mai scumpa polita din lume. Ce si-a asigurat un englez pentru 4,75 milioane de dolari VIDEO