Accesul mai usor la credite este esential pentru a reporni cresterea economica in Europa, intrucat nici macar dobanzile foarte scazute ale bancilor centrale nu reusesc sa stimuleze finantarea, scrie New York Times.

Principala provocare a Comisiei este sa revitalizeze sase economii din sudul Europei, aflate in recesiune - Grecia, Cipru, Italia, Portugalia, Spania si Slovenia - intrucat acestea nu-si vor putea plati niciodata datoriile foarte mari fara cresterea PIB. Executivul comunitar analizeaza trei tipuri de instrumente pentru a incuraja creditarea, eforturile vizand in principal intreprinderile mici si mijlocii, care reprezinta peste 95% din totalul firmelor europene. Toate cele trei initiative prevad comasarea resurselor unor facilitati de imprumut ale UE pentru a asigura garantiile, a spus Barroso.

In prezent, o companie din sudul Europei trebuie sa plateasca o dobanda de doua sau trei ori mai mare decat un competitor din nordul continentului, arata date ale Bancii Centrale Europene.

O companie din Cipru ar trebui sa plateasca ca dobanda 70.300 de euro pentru un imprumut de 1 milion de euro pe un an, in timp ce un rival din Franta ar avea un cost de 21.600 de euro, iar unul din Germania de 29.200 euro. In Grecia, o companie trebuie sa achite o dobanda de 66.600 de euro la un astfel de imprumut.

Pe langa creditele bancare, UE analizeaza si alte modalitati de a facilita accesul companiilor din sudul Europei la finantari, prin parteneriate cu capital privat si instrumente speciale de divizare a riscului, coordonate cu Banca Europeana pentru Investitii.