"Elvetia se afla sub atac din 2008. Suntem blocati intr-un razboi economic. Ideea este de a slabi cele doua mari banci elvetiene, populare la nivel international", a spus Ermotti, referitor la masurile altor state impotriva politicii secretului bancar, promovate de institutiile de credit din Elvetia si folosite in multe cazuri pentru evaziune fiscala.

Seful UBS considera ca razboiul economic va avea ca rezultat un declin al activelor administrate de bancile elvetiene, care trbuie sa se adapteze prin reducerea costurilor, fuziuni si achizitii, potrivit publicatiei locale SonntagsZeitung, citate de AFP.

"Ma astept ca sectorul financiar elvetian sa piarda circa 20% din locurile de munca in anii urmatori, sau 20.000 de slujbe", a spus el.

Elvetia incearca sa incheie cu unele tari acorduri pentru taxarea evazionistilor care au conturi in bancile elvetiene. Astfel de acorduri au fost semnate cu Germania, Marea Britanie si Austria, dar negocierile sunt blocate cu Franta, mai ales din cauza alegerilor prezidentiale.

Elvetia negociaza un acord si cu SUA, unde 11 banci elvetiene au fost date in judecata pentru ajutarea clientilor sa evite plata de taxe.