"Parametrii esentiali sunt legati de respectarea deficitului structural, care trebuie sa fie 0,5% maxim, deci minus 0,5% maxim. Va pot spune ca obiectivul nostru pentru acest an este atingerea unui deficit structural de 0,7%. Nu vorbim de deficitul bugetar, deficitul structural este mult mai complicat, el ia in consideratie si deficitele pe termen lung ale pensiilor, nu ia in consideratie cresterile economice accidentale, generate de supraincalzirea economiei si asa mai departe. Deci este un criteriu care este mult mai complicat si noi nu am fost obisnuiti sa lucram cu el, dar va trebui sa invatam foarte bine ce inseamna deficit structural, sa ne uitam si la cum avanseaza numarul de pensionari in raport cu numarul de locuri de munca pe care le cream, deci este un proces extrem de laborios si care reflecta mult mai bine si imposibil de falsificat, dar reflecta mult mai bine realitatea si perspectiva unei tari", a spus Basescu.
Seful statului a explicat ca un deficit bugetar sub 3% este posibil cu mici eforturi. "Iei bani imprumut si iti completezi deficitul, il reduci, aparent, dar deficitul structural e mult mai greu sau, practic, nu poate fi falsificat", a spus Basescu.
Seful statului a precizat ca Romania, spre exemplu, avand o datorie publica mica, in raport cu produsul intern brut, poate beneficia de aprobarea de a fi cu un deficit structural mai mare in unii ani.
"Deci se poate face si acest tip de echilibre intre capacitatea de indatorare a tarii: avand o datorie mica, se pot lua credite de pe piata fara sa afecteze criteriul datoriei, de 60%, si atunci poate fi compensat statul cu datorie mai mica aprobandu-i-se un deficit structural mai mare. Sa nu va ganditi ca discutam de procente intregi. De fractiuni de procent putem discuta, pana la un 0,7, spre exemplu, care pentru Romania, avand in vedere datoria ei, este suportabil", a afirmat seful statului.
Basescu: "Nu am identificat in buget un loc din care sa taiem si sa dam bani"
Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a sustinut o conferinta de presa la Palatul Cotroceni pe tema noului tratat adoptat luni seara de Uniunea Europeana.
Traian Basescu a declarat, marti, ca nu a identificat in buget "un loc" din care sa se poata taia si da bani, dar a precizat ca nu are "competenta extraordinara a politicienilor".
Presedintele Basescu i-a indemnat pe cei care au anuntat posibilitatea unor majorari sa indice si sursele acestora si a facut apel la "realism pentru clasa politica".
Guvernul va lua in calcul o usoara recuperare salariala in sectorul public si indexare a pensiilor, dar numai conditionat de stabilitate si crestere economica, fara sa se angajeze in masuri populiste care pot destabiliza tara, a declarat, luni, premierul Emil Boc.
Tot in cadrul conferintei de marti, seful statului a tinut sa precizeze ca Romania are cea mai mica datorie pe cap de locuitor dintre statele UE, totalul datoriilor fiind de 97,9 miliarde, dintre care 22 de miliarde datorie publica.
"Apropo de datorii, vreau sa stie romanii cum stam din punctul de vedere al datoriilor noastre. Romania are cea mai mica datorie pe cap de locuitor din UE", a spus presedintele. "Vorbesc de datoria publica si datoria privata, iar statul nu plateste decat datoria publica. Avem o datorie totala de 97,9 miliarde, din care 22 de miliarde datorie publica, iar restul datorie privata, datorii apartinand cetatenilor, firmelor, nerezidentilor care se afla in Romania", a completat presedintele, precizand ca statul plateste numai datoria publica.
"Romanii au fiecare in spatele lor de plata 4.570 de euro datorie, inclusiv cea privata", a mai spus seful statului.
Presedintele Basescu a facut "un apel" catre intreaga clasa politica sa priveasca atent la noul tratat de consolidare a disciplinei bugetare, pe care Romania va trebui sa-l ratifice, precizand ca politicienii trebuie "sa puna armele bataliei jos" si sa vada optiunile pentru anii urmatori.
Seful statului a mentionat ca si puterea si opozitia trebuie sa fie responsabile legat de deciziile care vor fi luate.
"Reiterez apelul la toata clasa politica sa priveasca la acest tratat pe care va trebui sa-l ratificam sau nu. Optiunea mea este sa mergem inainte cu Europa. Numai impreuna putem face fata proceselor de globalizare", a precizat el.
Presedintele Basescu a mai spus ca suntem in fata unei optiuni fundamentale, respectiv daca "lasam copiilor nostri" o casa sau o datorie. Seful statului a mentionat ca, daca se ia decizia de a se lasa copiilor "o casa", "mergem impreuna cu cei 24", el referindu-se la cele 24 de tari carora Romania li s-a alaturat in sustinerea acestui tratat.
Statele Uniunii Europene, cu exceptia Marii Britanii si a Republicii Cehe, au adoptat luni seara un nou tratat de consolidare a disciplinei bugetare cu introducerea planificata a unor "reguli de aur" privind echilibrul bugetar, a anuntat presedintele UE.
Presedintele Basescu a declarat, luni, dupa lucrarile informale ale Consiliului European, ca noul tratat de stabilitate trebuie adoptat de Romania, prin Constitutie, pana la finalul anului 2013, in unele conditii acest lucru fiind necesar de facut chiar si mai repede.
"A mai ramas de clarificat, la nivel national, modul de introducere in Constitutie a obligatiei de a respecta deficitul structural de maxim minus 0,5 % din PIB. Spre exemplu, formularea completa (...) As vrea sa o citesc, sa vedeti unde este interpretarea. Spre exemplu, formularea tradusa – inca nu avem varianta in limba romana, dar traducerea din engleza este urmatoarea: Regulile mentionate la paragraful 1, cele legate de deficitul excesiv, vor fi transpuse in legea nationala a partilor contractante cel mai tarziu la un an de la intrarea in vigoare a tratatului, prin prevederi cu forta juridica si caracter permanent, de preferinta constitutional, sau prevederi care prezinta in alt mod garantii ca vor fi respectate si asumate pe tot parcursul proceselor nationale bugetare. Au fost state care au si alt tip de legi, legi de tip constitutional si li s-a dat si aceasta posibilitate. Romania nu are astfel de legi. In afara de Constitutie, toate celelalte legi pot fi modificate cu orice majoritate s-ar instala sau s-ar forma in Parlament. Deci, sistemul legislativ pe care noi il avem nu da garantii de nemodificare decat prin revizuirea Constitutiei", a spus Basescu.