Tema impozitului forfetar, din nou pe agenda Guvernului. Teodorovici: “Ar putea fi mai indicat atât pentru mediul de afaceri, cât şi pentru ANAF”
Eugen Teodorovici
Impozitul forfetar ar putea fi mai indicat atât pentru mediul de afaceri cât şi pentru Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, în condiţiile în care 45.000 de companii din 1,2 milioane aduc 98% din veniturile la bugetul de stat, a afirmat ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici.
"În România astăzi sunt aproximativ 1,2 milioane de contribuabili. Cam 45.000 aduc ca venituri 98%. Acesta înseamnă o mare parte din ceea ce înseamnă ANAF, resurse financiare, umane, sunt ca să zic aşa alocate fără un temei logic. Pe de altă parte, companiile sunt sufocate de foarte multe verificări pe care ANAF le desfăşoară. Şi atunci spun aşa: dacă un milion o sută şi ceva de firme aduc undeva la 2% atunci poate o abordare de acest tip, forfetar (impozit forfetar n.r.), ar fi mai indicată pentru ambele părţi. Şi pentru mediul de afaceri şi pentru ANAF. Poate o sumă fixă stabilită anual de către stat, în mod transparent, ţinând cont de cifra de afaceri a acelei companii, şi atunci ANAF nu face niciun fel de verificare pe acel contribuabil", a spus Eugen Teodorovici, potrivit Agerpres.
Ministrul Finanţelor a declarat că se doreşte o creştere a fiscalizării. În cazul aplicării impozitului forfetar, cei 45.000 de contribuabili vor primi o atenţie acordată în mod corect modului în care se va face controlul asupra lor, iar procesele verbale pe care ANAF le va întocmi vor fi prezentate public, dar fără date de identificare, pentru ca restul companiilor să ştie exact în fiecare speţă cum să acţioneze în timpul pe care îl au la dispoziţie până la control.
Tema impozitului forfetar va intra în dezbatere publică şi va fi discutată cu mediul de afaceri, iar pe pagina de internet a Ministerului va fi publicat un document în acest sens.
Eugen Teodorovici a mai spus că nu se pune problema revenirii la impozitul progresiv.
Pe acelasi subiect: