Supararea liderilor locali ai puterii a fost starnita de ministrul delegat pentru Buget. Printr-o scrisoare, Liviu Voinea le cerea atunci reprezentantilor administratiei locale din toata tara sa-si plateasca datoriile pana la sfarsitul lunii martie. Documentul i-a infuriat intr-atat incat unii l-au rupt pe loc, iar altii au cerut demisia ministrului.

"E obligatorie aceasta consultare, dar noi nu am fost consultati sa spunem si noi ca sunt primarii care nu au bani", a declarat Nicusor Constantinescu, presedintele CJ Constanta.

In total, primariile si consiliile judetene au datorii de 1,8 miliarde de lei catre diversi prestatori de servicii si lucrari. Nu demult, FMI a cerut guvernului roman sa reduca rapid nivelul arieratelor administratiilor publice locale. O varianta ar fi ca zonele sarace sa primeasca bani de la judetele bogate.

"Judetul Prahova este unul dintre cele mai bogate ale tarii. Sustine 4 judete si asigura si ce mananca unii prin Bucuresti" a declarat Mircea Cosma, presedinte CJ Prahova.

Dupa discutii cu membrii guvernului, sefii locali au convins Executivul sa se imprumute in numele lor. Pana acum Guvernul a trimis in teritoriu 500 de milioane de lei.

Contre sunt insa in USL si pe seama celui care va ocupa functia de presedinte al Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene din Romania. Nicusor Constantinescu, seful Consiliului de la Constanta si Marian Oprisan, presedintele de la Vrancea se lupta pentru aceasta pozitie detinuta pana acum de vicepremierul Liviu Dragnea.