Tarile europene iau noi masuri de austeritate pentru combaterea crizei economice
Statele europene trec la noi masuri de austeritate in incercarea de a iesi din cea mai grea criza economica a ultimilor ani. Nimeni nu vrea sa ajunga in situatia Greciei. Tocmai pentru a evita pe viitor probleme precum cele ale Spaniei ori Greciei, ministrii de finante din Uniunea Europeana s-au angajat sa controleze din timp bugetele nationale si sa introduca o gama mai larga de sanctiuni pentru tarile cu deficit prea mare.
Anuntul a starnit deja si obiectii, unele voci denuntand un exces de... zel. Mai ales ca, dupa cum plastic s-a exprimat aseara presedintele Uniunii, "statele vor fi amendate chiar pentru trecerea pe culoarea galbena, si nu rosie, a semaforului".
Trezorierii sefi din Uniunea Europeana s-au angajat sa prezinte, din timp, estimari privind cresterea economica, inflatia, fiscalitatea si cheltuielile bugetare. Conform pactului de crestere si stabilitate al UE, statele care depasesc limita de 3% din PIB ar putea fi nevoite sa plateasca amenzi de pana la 0,5% din PIB daca nu reusesc sa corecteze deficitul. Statele a caror datorie publica va depasi 60% din PIB vor intra, de asemenea, in vizorul autoritatilor comunitare.
Pe de alta parte, intr-o reuniune separata, Fondul Monetar International a mustrat statele din zona euro, carora le-a cerut revizuirea tratatului de uniune monetara. Potrivit FMI, criza actuala e rezultatul politicilor bugetare nerealiste din anumite tari, precum si al lipsei de disciplina si flexibilitate financiare.
Destinat sa mentina deficitul la 3,8% din PIB, planul anticriza detaliat astazi de premierul maghiar Viktor Orban este foarte sever. Printre masuri se numara comasarea unor institutii publice si modificarea legislatiei in asa fel incat sa permita concedieri masive in sectorul public.
Mai mult, liderul partidului care a castigat alegerile cu promisiunea unor scaderi fiscale a anuntat ...impozitarea salariului minim si infiintarea unor taxe speciale pentru banci.
In schimb, rigoarea nu se face inca simtita la Praga. Sesizat de presa, Oficiul Antimonopol investigheaza mai multe licitatii dubioase organizate de Ministerele Justitiei si al Agriculturii. Desi guvernul Fischer e pe picior de plecare, ministerele lanseaza intr-o veselie licitatii pentru contracte publice in valoare de zeci de milioane de coroane. Si, mai rau, au impus criterii discriminatorii care favorizau, implicit, anumite companii "preferate".
Pe acelasi subiect: