Ce masuri de austeritate ia Germania si ce au decis alte state UE
Gata s-a hotarat! Nici Germania nu scapa de masurile de austeritate pentru ca bugetul tarii nu sta chiar pe roze. Asadar, va taia cheltuielile publice, cu exceptia celor destinate educatiei si cercetarii si asta pentru ca cele doua domenii impulsioneaza cresterea economica.
Cabinetul german a acceptat sa reduca bugetul cu 80 miliarde euro pana in 2014, pentru a reprezenta un exemplu statelor din zona euro afectate de datorii.
Guvernul german intentioneaza sa reduca ajutoarele pentru parinti, sa introduca o taxa "de mediu" pentru transportul aerian, sa reduca locurile munca din sectorul public si sa restructureze fortele armate.
Mai mult, va pune o taxa suplimentara pe concernele furnizoare de energie nucleara. Valoarea acesteia se va ridica la peste doua miliarde de euro anual si reprezinta o compensatie la prelungirea dreptului de exploatare a acestui tip de centrale.
Nici bancile nu vor fi scutite de taxe speciale incepand din 2012.
Firmele cu un consum mare de energie nu vor mai beneficia de facilitati fiscale.
Si companiile aeriene vor fi obligate sa protejeze clima, iar pasagerii curselor care decoleaza de pe aeroporturile germane vor scoate din buzunar ceva mai multi bani la cumpararea biletelor de avion pentru plata unei taxe eco.
Somerii pe termen lung isi vor pierde suplimentele financiare de pana acum, iar persoanele care traiesc de ani buni pe banii statului nu vor mai beneficia de asigurare de pensie.
Vor fi reduse indemnizatiile pentru parinti, iar parintiii asistati social nu vor mai primi niciun euro.
Unii bugetari isi vor pierde al treisprezecelea salariu, altii - locurile de munca.
In sectorul public vor fi desfiintate circa 15.000 de posturi, pana in 2014.
Autoritatile au luat, de altfel, si decizia de a amana cu trei ani constructia unui castel la Berlin.
Pana acum, si statele din regiunea Romaniei au luat masuri de austeritate!
De exemplu, in GRECIA a crescut TVA de la 19% la 23%, a fost redus cu pana la 20% salariul mediu, iar din pensii 10% va ramane la stat.
Varsta de pensionare pentru femei a fost ridicata de la 60 la 65 de ani, fiind egala cu pragul de pensionare al barbatilor.
In LITUANIA, au fost reduse cheltuielile publice cu 30%, salariile din sectorul public au coborat cu 20% (in unele cazuri cu pana la 30%), a fost concediat 20% din personalul bugetar.
Mai departe, pensiile au fost reduse cu 11% incepand cu 2010, impozitul pe profit a crescut de la 15% la 20%, iar Taxa pe valoarea adaugata (TVA) a urcat de la 18% la 21%.
In LETONIA, salariile din sectorul public au scazut cu 28% in medie, impozitul pe venit a urcat de la 16% la 23%, iar TVA s-a majorat de la 18% la 21%.
In MAREA BRITANIE, Guvernul a decis diminuarea cu 6,24 de miliarde de lire sterline a cheltuielilor sectorului public, iar in ITALIA s-au luat mai multe masuri.
Printre ele figureaza reducerea cheltuielilor publice cu 24 de miliarde de euro pentru urmatorii doi ani, in vederea aducerii deficitului bugetar la 2,7% din PIB fata de 5,3% cat este in prezent.
Mai departe, in FRANTA, masurile de austeritate au vizat reducerea cheltuielilor bugetare cu 5 miliarde de euro!
Pe acelasi subiect: