David Cameron a facut o prioritate din reducerea deficitului bugetar al Marii Britanii, care a ajuns la 156 de miliarde de lire sterline. Deja guvernul de coalitie al conservatorilor si liberal-democratilor s-a angajat ca va reduce cheltuielile cu peste 6 miliarde de lire in acest an. Iar pana la sfarsitul lunii urmeaza sa anunte in detaliu masurile de austeritate. O majorare a TVA nu este exclusa.

Austeritate este cuvantul de ordine si la Berlin. Cancelarul Angela Merkel a reunit guvernul pentru a discuta cele mai bune masuri care sa duca la economii de 10 miliarde de euro la buget.

"Nu putem cheltui decat ce incasam din venituri", a insistat doamna Merkel. Insa economiile planificate ar putea starni un nou val de indignare in randul populatiei, dupa ce Germania s-a angajat sa participe cu 148 miliarde de euro la planul de salvare a tarilor aflate in criza financiara.

"Toate statele din Uniunea Europeana trebuie sa ia masuri pentru reducerea datoriei publice, in caz contrar este inevitabila aparitia unor noi turbulente financiare". Este avertismentul lui Olli Rehn, comisarul european pentru afaceri economice si monetare. In afara de reforma sistemelor de finante publice, Rehn insista si pentru limitarea cheltuielilor de protectie sociala, dar si pentru masuri care "sa sprijine piata muncii".