Consumul de energie va creste mai puternic decat se anticipa anterior, odata ce economia mondiala isi revine dupa recesiune.

Forul parizian, care consiliaza pe teme energetice marile economii industrializate, estimeaza astfel ca cererea globala de petrol va creste la 86,6 milioane barili pe zi in acest an, de la 84,93 milioane in 2009.

Regiunile cu cel mai ridicat potential sunt America de Nord, Pacificul, Asia si Orientul Mijlociu, in timp ce Europa "arata slab", potrivit reprezentantilor AIE contactati de Reuters.

Agentia anticipeaza ca surplusul de cerere va fi acoperit predominant de producatorii din afara Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC).

Pretul petrolului nu a inregistrat marti fluctuatii semnificative datorate raportului AIE, iar cotatia de referinta pe piata americana evolueaza in scadere fata de sedinta anterioara, retragandu-se la ora 10:06 GMT cu 71 de centi, la 83,63 dolari pe baril.

Agentia noteaza ca preturile barilului de petrol, care au atins saptamana trecuta 87 de dolari, maximul ultimelor 18 luni, au depasit intervalul de 60-80 dolari pe baril considerat, de catre OPEC si multe state cu economii dezvoltate, ca fiind ideal atat pentru producatori, cat si pentru consumatori.

AIE avertizeaza astfel ca economia globala ar avea de suferit daca pretul petrolului creste din nou necontrolat, asa cum s-a intamplat pana la mijlocul lui 2008.