Austeritatea este un criminal al economiei, iar Banca Centrala Europeana si germanii sunt totusi convinsi, dupa tot acest timp, ca lumea are nevoie doar de credibilitate si incredere. Si astfel ei sunt uimiti atunci cand, in zilele de dupa masurile dure de austeritate din Spania, randamentele se duc magic in sus si nu jos, scrie editorialistul Financial Times..

De la inceputul crizei, nu au existat exemple de piete care sa reactioneze pozitiv la austeritate. Singurul moment cand pietele sunt "satule" este atunci cand BCE ia masuri pentru a pune reduce datoriilor sau cand intreaga Europa pare sa se miste in directia unei uniuni fiscale.

Randamentul obligatiunilor Spaniei pe termen de zece ani a urcat luni peste nivelul de 6% pentru prima oara in acest an din cauza temerilor in crestere ale investitorilor referitoare la capacitatea autoritatilor de la Madrid de a tine sub control finantele tarii, transmite Reuters. 

Analistii anticipeaza ca randamentele obligatiunilor spaniole vor continua sa creasca spre nivelul de 7%, dincolo de care costul datoriilor este considerat nesustenabil, daca Banca Centrala Europeana (BCE) nu va relua achizitiile de obligatiuni suverane, dupa o pauza de doua luni. 

"Ne-am intors la conditii de criza. Pare tot mai probabil ca Spania va avea nevoie de o anumita forma de ajutor. Daca BCE nu va interveni, cresterea randamentelor va continua", a declarat Lyn Graham-Taylor, analist la Rabobank. 

Cea mai recenta lovitura pentru Spania a fost reprezentata de datele publicate vineri, care au aratat ca imprumuturile bancilor spaniole de la BCE au atins un nivel record in martie, de 316 miliarde de euro.  Randamentul obligatiunilor spaniole pe zece ani a urcat luni cu 0,16 puncte procentuale, la 6,15%, cel pentru obligatiunile pe cinci ani a depasit 5%, iar cel pentru titlurile pe doi ani a urcat la 3,7%, toate fiind maxime pentru 2012.