"La data solicitarii, prin completarea formularului de subscriere, persoanele fizice vor indica nivelul dobanzii la care doresc sa cumpere titluri de stat, care trebuie sa fie cuprins in intervalul 1,75% - 2,15% pe an. Dobanda platita investitorilor va fi fixa, nivelul acesteia urmand a fi stabilit si comunicat de catre MFP la momentul alocarii emisiunii, in data de 22 iunie 2015", potrivit MFP, arata Agerpres.

Finantele vizeaza sa atraga prin aceasta emisiune 100 de milioane de lei, insa valoarea ofertei poate fi majorata, in functie de cererea inregistrata in perioada de subscriere. 

Dobanda acestor titluri de stat va fi stabilita ulterior perioadei de subscriere, pe 22 iunie, in functie de ordinele de subscriere plasate de investitor. Prima zi de tranzactionare la BVB a titlurilor de stat pentru populatie va fi 26 iunie. 

Oferta va fi intermediata de un consortiu de banci format din Banca Comerciala Romana, BRD-Groupe Societe Generale si Raiffeisen Bank.  Potrivit autoritatilor, dobanda si castigul de capital obtinute de investitorii persoane fizice din detinerea si tranzactionarea titlurilor de stat emise de statul roman sunt venituri neimpozabile.

Maximul intervalului de dobanda la care poate subscrie populatia va fi mai mare fata de randamentul actual al titlurilor de stat cu aceeasi maturitate (2 ani).

Vanzarea titlurilor de stat pe bursa va permite conservarea dobanzii acumulate pana la momentul tranzactiei spre deosebire de alte investitii la care dobanda se pierde in cazul in care respectiva investitie nu este pastrata pana la maturitate sau pe un anumit termen predefinit. 

Nu vor fi percepute comisioane in procesul de subscriere a titlurilor de stat de catre populatie, indiferent de modalitatea aleasa de cumparator (cu numerar, direct la ghiseul bancar sau prin ordin de plata/transfer bancar), in cazul in care se utilizeaza una din cele trei banci din sindicatul de intermediere. 

Oferta are o durata totala de zece zile lucratoare (8-19 iunie 2015), iar programul de subscriere este de la 9,00 la 17,00, in fiecare zi lucratoare, cu exceptia ultimei zile, cand subscrierile vor putea fi inregistrate numai intre orele 9,00 -13,00. Dupa expirarea Perioadei Ofertei nu mai sunt acceptate subscrieri de la investitori. 

MFP impreuna cu consortiul care va intermedia oferta de vanzare si Bursa de Valori Bucuresti vor organiza un roadshow cu prezentari in Timisoara (9 iunie), Cluj-Napoca (10 iunie) si Bucuresti (11 iunie). 

Finantele nu au mai emis titluri de stat pentru populatie din 2005, cand utiliza rata inflatiei ca referinta pentru randament, la care se adauga o marja fixa.