Statul roman vrea sa imprumute bani de la cetateni. De saptamana viitoare, orice persoana fizica va putea sa cumpere titluri de stat. Investitia minima este de 1000 de lei. Suma este garantata in totalitate de guvern, insa dobanda oferita este mai mica decat cea de la banca.

"Sper sa ma aflu si eu pe lista cumparatorilor", spune ministrul Finantelor, in timp ce seful ASF isi doreste ca si ciobanii din varful muntelui sa-si investeasca economiile in astfel de titluri.

Emitent al emisiunii titlurilor de stat este Ministerul Finantelor Publice. Valoarea programului este de 100 de milioane de lei, cu posibilitatea majorarii, valoarea nominala a unui titlu de stat este de 1.000 de lei, scadenta este la 2 ani, iar sindicatul de intermediere este format din BCR, BRD si Raiffeisen Bank. 

Perioada de oferta este intre 8 si 19 iunie, iar programul de subscriere este intre orele 9,00 si 17,00 ale fiecarei zi lucratoare, cu exceptia ultimei zile, cand va fi intre 9,00 si 13,00.

Persoanele care vor sa cumpere titluri de stat, prin emisiunea din cadrul programului Fidelis, pot depune banii numerar, prin ordin de plata sau transfer bancar si vor completa un formular, a declarat, miercuri, directorul de trezorerie in cadrul Ministerului Finantelor Publice, Stefan Nanu.

"Poate (investitorul - n. r.) sa vina cu numerar, poate sa faca ordin de plata, transfer bancar. Poate sa cumpere titlurile de stat fie in numerar la ghiseu si completand un formular de subscriere, depunand suma respectiva. Suma va fi pusa intr-un cont de titluri al bancii respective si se asteapta perioada de subscriere. Daca investitorul respectiv la dobanda pe care a pus-o in formularul de subscriere este acceptat, va primi titlurile la momentul decontarii. Daca, urmare a dobanzii pe care o indica, nu intra in subscriere, primeste banii inapoi", a spus Nanu.  

Potrivit MFP, in cazul in care nu are deja un cont de brokeraj, investitorul trebuie sa isi deschida unul prin incheierea unui contract de intermediere financiara cu un intermediar autorizat: fie una dintre bancile intermediare (BCR, BRD sau Raiffeisen), fie o societate de servicii de investitii financiare (care are dreptul sa tranzactioneze la BVB). 

In cazul in care investitorul doreste vanzarea titlurilor de stat achizitionate in oferta sau cumpararea unor titluri noi, dupa inchiderea ofertei, si listarea titlurilor la BVB, investitorul poate consulta cotatiile pe site-ul www.bvb.ro, dar trebuie sa ia legatura cu intermediarul. 

Comisionul perceput de bancile intermediare pentru vanzarea sau cumpararea acestor titluri de stat nu va depasi 0,1% din valoarea vanzarii/cumpararii in timp ce societatile de investitii financiare vor aplica propria politica de comisionare.

"Acest program Fidelis de titluri de stat pentru populatie este o initiativa in incercarea de a crea instrumente de economisire pentru populatie. Guvernul a luat o astfel de masura pentru ca este un moment economic care cere o astfel de actiune. Este un moment istoric, pentru ca este prima data cand se deruleaza un astfel de program prin intermediul Bursei din Bucuresti. Sunt cateva diferente notabile fata de ultima emisiune de titluri de stat catre populatie", a spus Teodorovici, la BVB, transmite Agerpres.

El a precizat ca MFP a lansat programul pentru diversificarea bazei investitionale. 

"Momentul in care Ministerul de Finante a lansat un astfel de program a fost acela de a incerca sa diversificam baza investitionala a titlurilor de stat, pe deoparte, iar pe de alta parte, de a crea un instrument alternativ in randul populatiei pentru a economisi si a crea o cultura financiara in randul acesteia. Bugetul alocat pentru acest prim pas este de 100 milioane de lei. Speram ca dupa data de 19 iulie, atunci cand vom sti exact care a fost cerinta in randul populatiei, sa putem suplimenta acest buget cu o suma consistenta", a adaugat seful de la Finante.

Banii pe care persoanele fizice din Romania doresc sa-i economiseasca isi gasesc un loc excelent in titlurile de stat, garantate de Guvern la o dobanda care sa tina cont de realitatea pietei, a declarat, la randul sau, miercuri, premierul Victor Ponta, care a participat la lansarea Programului FIDELIS.

"Am raspuns la o ora atat de timpurie invitatiei Bursei de Valori Bucuresti pentru a incerca sa facem publicitate pentru un instrument care nu a mai fost folosit in Romania. Inteleg ca in 2005 a fost o emisiune de titluri de stat pentru persoane fizice, dar nu prin Bursa de Valori. Deci, intr-un fel, astazi este o premiera absoluta: titluri de stat care pot fi achizitionate de catre persoanele fizice - un instrument pe care tarile si economiile dezvoltate il folosesc de foarte mult timp, cu foarte mare eficienta. Noi nu l-am mai folosit pana acum. Incercam sa explicam persoanelor fizice ca banii pe care vor sa-i economiseasca isi au un loc excelent in titlurile de stat. Evident, garantate de Guvern cu o dobanda care sa tina cont de realitatea pietei si, intr-un fel, un mod de economisire pe care romanii nu l-au mai folosit pana acum. Este cel mai sigur mod, nu se pot pierde banii", a explicat prim-ministrul. 

Ponta a adaugat ca acest instrument nu este, poate, cel care aduce cele mai mari castiguri imediate, dar, in acest moment, "avand crestere economica, avand cresterea veniturilor, avem si o crestere a dorintei de economisire a populatiei"

"Acum trebuie sa facem doar cel mai important lucru intr-o economie de piata si anume sa facem publicitate. Oamenii sa stie de existenta acestui instrument. Fiind prima emisiune de acest gen, evident, e o suma de testare doar, este foarte mica, dar speram ca oamenii sa afle de acest instrument. Ne dorim sa-l considere interesant, sa merite sa-si economiseasca banii in titluri de stat. Daca acest prim eveniment isi produce efectele si afla nu doar cei care investesc de obicei, cei care sunt clienti obisnuiti ai bancilor, ci oamenii obisnuiti care vor sa-si economiseasca o parte din banii pe care i-au castigat, atunci, evident, ca vom mari acest program si-l vom transforma intr-un instrument folosit cat mai des de statul roman, de catre BVB si un instrument modern pe care romanii trebuie sa invete sa-l acceseze", a spus premierul.

Veniturile provenite din investitiile in titluri de stat nu sunt impozabile, acesta fiind principalul avantaj al programului Fidelis, spre deosebire de un depozit bancar, a declarat, miercuri, secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice Enache Jiru. 

"Unul dintre avantajele principale ale investitiei in titluri de stat este siguranta, de unde pleaca si numele programului Fidelis (emisiune de titluri de stat pentru populatie, derulata prin mecanismul Bursei de Valori Bucuresti), care inseamna incredere, siguranta economisirii. Un altul este dobanda. La un depozit bancar, la 2 ani de exemplu, daca dumneavoastra ati scoate depozitul dupa un an, ati pierde dobanda acumulata. Acest titlu va permite tocmai vanzarea lui si a iesi oricand din tranzactie, avand dobanda la zi la momentul vanzarii. Zi de zi cumulati dobanda si acesta este principalul aspectul pozitiv", a spus Jiru.

Un alt aspect pozitiv, spune el, il reprezinta faptul ca pretul se stabileste in conditii de transparenta

"Un alt avantaj mare este ca veniturile care provin din investitii in titluri de stat nu sunt impozabile, spre deosebire de depozitul bancar. Dezavantajul este ca, in cazul vanzarii (titlului de stat - n. r.) inainte de scadenta, ca orice valoare mobiliara care fluctueaza pe piata, pretul poate fi mai mic sau mai mare la momentul vanzarii", a explicat secretarul de stat.

La inceputul lunii mai, directorul Trezoreriei, Stefan Nanu, a anuntat ca Finantele ar putea lansa, in prima jumatate a anului, o emisiune de titluri de stat pentru populatie, cu o maturitate intre 1 si 3 ani, iar denominarea va fi mai mica decat pe interbancar, de 1.000 de lei titlul.

Ministerul Finantelor nu a mai emis titluri de stat pentru populatie din anul 2005. 

"Este o emisiune de redebut al noastru pe segmentul acesta, de retail. Nu am mai emis pentru populatie din 2005, cand emiteam in forma materializata. Deci, este un instrument cu totul nou si am vrea sa fie un succes. Randamentele la care emitem noi, statul, sunt destul de mici", a declarat Stefan Nanu.

"Foarte importanta va fi strategia de marketing. Vom merge pe multe fronturi. Va fi probabil un program de prezentari prin orasele mari din tara, vor fi niste prezentari la Ministerul Finantelor, la Bursa, trebuie foarte bine marketat. Si am ales unul dintre criteriile cele mai importante in procesul de selectie a bancilor din sindicat: distributia, puterea de vanzari. Ne intereseaza foarte mult distributia acestei emisiuni. Ca si maturitate va fi probabil in orizontul 1-3 ani, doi ani e foarte probabil", a mai spus atunci directorul Trezoreriei.

Stefan Nanu a precizat ca se va merge pe o denominare mai mica decat pe interbancar. "Probabil vom incerca la 1.000 lei titlul si volumul vom vedea... in functie de cerere. Nu va fi un volum mare, precum cel emis de Primaria Capitalei", a  mai declarat Stefan Nanu.

Guvernul a aprobat, in noiembrie anul trecut, actul normativ prin care reglementeaza instrumentul de datorie publica guvernamentala reprezentat de titlurile de stat adresate persoanelor fizice, care vor fi emise pe piata reglementata administrata de Bursa de Valori Bucuresti, ca si instrument de retail, utilizat in majoritatea tarilor Uniunii Europene.

Noul instrument introdus prin Hotarare de Guvern va reprezenta o alternativa sigura de investitie sau economisire pentru populatie, garantata de statul roman, iar titlurile de stat vor fi emise in forma dematerializata. Ministerul Finantelor Publice urmeaza sa selecteze un grup de institutii financiare care vor actiona ca intermediari si vor asigura distributia emisiunii in randul investitorilor”, anunta atunci Ministerul Finantelor.

Titlurile de stat vor fi disponibile pentru toti cetatenii, intr-un mod simplu si transparent. Titlurile de stat vor putea fi cumparate in mod direct si ulterior, tranzactionate prin intermediul bursei, fapt care va contribui la imbunatatirea culturii financiare a populatiei. Persoanele fizice vor putea cumpara titlurile de stat in mod direct, iar ulterior le pot tranzactiona prin intermediul bursei.

"Interesul populatiei pentru titlurile de stat a crescut in ultimii ani, pe de o parte datorita facilitatilor fiscale in cazul achizitionarii si/sau tranzactionarii titlurilor de stat si pe de alta parte datorita schimbarilor de comportament investitional, acestea reprezentand o alternativa sigura de investitie, garantata de statul roman. In eforturile sale de a le face cat mai accesibile unui segment cat mai larg de investitori de retail, Ministerul Finantelor Publice a redus valoarea nominala a titlurilor de stat emise pe piata de la 10.000 lei la 5.000 incepand cu data de 1 octombrie 2013", se arata in nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Potrivit Codului Fiscal, titlurile de stat sunt scutite de la plata impozitului pe castig, in comparatie cu alte instrumente de economisire/investitii.

Pe de alta parte, un raport recent al Curtii de Conturi recomanda Ministerului Finantelor sa emita titluri de stat adresate populatiei, in scopul largirii bazei de investitori, sustinerii pietei titlurilor de stat si promovarii comportamentului de economisire pe termen lung.