Actiunea de audit a fost derulata in anul 2014 de Curtea de Conturi si a vizat 'Evaluarea managementului datoriei publice in perioada 2012 - 2014 la Ministerul Finantelor Publice', scrie Agerpres.

O alta recomandare vizeaza extinderea maturitatii titlurilor de stat, prin emiterea, pe langa certificate de trezorerie, si a unor obligatiuni de stat cu scadente de pana la 15 ani si chiar pe scadente mai lungi, avand in vedere evolutia fondurilor de pensii cu un rol important in dezvoltarea pietei titlurilor de stat, potentialul inca neexploatat oferit de fondurile private de pensii facultative, precum si preferinta pentru plasamentele pe termen lung ale acestei categorii.

Tot in acest domeniu, auditorii recomanda Ministerului Finantelor, extinderea bazei de investitori pe piata locala a titlurilor de stat prin cresterea ponderii investitorilor nerezidenti si non-bancari.

Potrivit raportului Curtii de Conturi, in perioada 2012 - 2014, au fost lansate pe piata interna 231 de emisiuni de titluri de stat (certificate de trezorerie si obligatiuni benchmark) reprezentand fie emisiuni noi fie redeschideri. Valoarea emisiunilor s-a ridicat la aproximativ 162 de miliarde de lei.

La inceputul acestei luni, directorul Trezoreriei, stefan Nanu, a anuntat ca Finantele ar putea lansa, in prima jumatate a anului, o emisiune de titluri de stat pentru populatie, cu o maturitate intre 1 si 3 ani, iar denominarea va fi mai mica decat pe interbancar, de 1.000 de lei titlul.

Ministerul Finantelor nu a mai emis titluri de stat pentru populatie din anul 2005.