Teodorovici spune că MFP nu se va mai împrumuta din piață, după ce dobânzile au crescut în ultima perioadă. Opoziția susține că vor fi introduse noi taxe
Eugen Teodorovici
Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat marţi că a dat dispoziţie ca MFP să nu se împrumute în piaţă, el subliniind că are toate sumele necesare în Trezorerie pentru finanţare pe minimum şase luni.
"Apropo de împrumut, ieri eu am dat dispoziţie şi am spus: nu ne împrumutăm în piaţă. Că tot am auzit aici 'ruşinea nu ştiu care'. Nu, încă o dată: Ministerul de Finanţe are sume suficiente pentru a se finanţa. Ştiţi foarte bine - avem sumele necesare în trezorerie pentru a ne finanţa, (...) pentru foarte mult timp, minim şase luni de zile", a afirmat Teodorovici, la Parlament, potrivit Agerpres.
El a adăugat că Ministerul de Finanţe nu poate să cumpere la un preţ "mai sus" decât este necesar. "Doi la mână: nu putem să cumpărăm la un preţ pe care cineva în piaţă încearcă să îl ducă mai sus decât este necesar sau decât ar trebui să fie. Şi atunci decizia Ministerului de Finanţe este aceea de a nu se împrumuta şi aceasta a fost decizia de ieri", a precizat Teodorovici.
Întrebat dacă oferta băncilor reprezintă o reacţie la OUG 114, el a spus: "Nu ştiu, trebuie să avem o discuţie şi cu Asociaţia Română a Băncilor pentru a vedea. Eu am încercat să avem această discuţie în trei actori: Banca Naţională, Ministerul de Finanţe şi Asociaţia Română a Băncilor. Nu s-a dat curs dintr-o parte şi am spus că era corect să discutăm la aceeaşi masă. Totuşi, Banca Centrală a solicitat o discuţie în CNSM, în 4 februarie, înţeleg că este de interes acest subiect şi atunci corect este să avem o discuţie cu cărţile pe masă şi cu toţi actorii implicaţi".
Cîțu, PNL: “Atenţie! Urmează taxe noi”
Guvernul a încercat, în ianuarie, să împrumute 2,9 miliarde lei, însă a reușit să atragă doar 1,4 miliarde, la dobânzi în creştere, ceea cr va duce, inevitabil, la introducerea unor taxe noi, susține senatorul PNL, Florin Cîțu.
Într-o postare pe Facebook, senatorul PNL spune că, anul trecut, Guvernul a plătit doar pe dobânzi 13 miliarde lei.
Potrivit execuției bugetare pe 2018, dobânzile plătite de stat au fost, anul trecut, cu 27,8% mai mari faţă de anul anterior, reprezentând 1,4% din PIB.
Ministerul Finanțelor a explicat că, în luna octombrie 2018, s-a înregistrat un vârf de plată al dobânzilor, avându-se în vedere cumularea datelor de plată a dobânzilor aferente mai multor titluri de stat de tip benchmark.
"ATENŢIE! Urmează taxe noi. În luna ianuarie guvernul a încercat să împrumute 2.9 miliarde lei. A împrumutat doar 1.4 la scadenţe diferite dar la dobânzi în creştere. Anul trecut a plătit doar pe dobânzi 13 miliarde lei", afirmă Cîţu, pe Facebook.
El remarcă faptul că aceasta este "dovada că nimeni nu mai are încredere în coaliţia toxică PSD-ALDE". "Gaura trebuie acoperită din TAXE NOI!", conchide senatorul liberal.
Ministerul Finanţelor Publice a respins, luni, toate ofertele băncilor primite în cadrul licitaţiei pentru o emisiune de obligaţiuni de stat pe 152 de luni, prin care intenţiona să atragă 400 de milioane de lei. Băncile participante la licitaţie au transmis oferte în valoare totală de 123,2 milioane de lei.
Ministerul Finanţelor a planificat în ianuarie 2019 împrumuturi de la băncile comerciale de 3,26 miliarde de lei, din care 2,9 miliarde de lei prin licitaţii de obligaţiuni de stat şi certificate de trezorerie, la care se poate adăuga suma de 360 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.
Sumele vor fi destinate refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat. Faţă de luna noiembrie, împrumuturile programate de MFP sunt mai mari cu 1,02 miliarde de lei.
Pe acelasi subiect: