Asa ca mai devreme sau mai tarziu se vor scumpi si mancarea sau hainele, ne avertizeaza specialistii. Anul viitor, Romania ar putea sa importe grau la un pret de doua ori mai mare fata de tariful perceput la vanzare in aceasta vara.

Mai nou, speculatorii au renuntat la tranzactiile cu actiuni si fac pariuri pe evolutia preturilor la materiile prime, cum ar fi cafeua sau zaharul.

Cu gandul doar la profit, speculatorii au impins pretul cafelei la maximul ultimilor 13 ani si pe cel al zaharului, la cel mai ridicat nivel din 1980 incoace. Se simte si la noi pentru ca de la inceputul anului cafeaua s-a scumpit cu 3,5%.

Acelasi lucru s-a intamplat si cu pretul la cacao, dupa ce un om de afaceri britanic a cumparat in vara 241.000 de tone, pe care o tine acum in depozite si asteapta sa o vanda la preturi mai mari. Din ferice pentru moment, ciocalata nu se va scumpi.

Nu acelasi lucru il pot spune producatorii despre haine.

Firele de bumbac s-au scumpit cu aproape 40% in termen foarte scurt cam in trei luni de zile, iar producatorii de imbracaminte vorbesc de includerea costurilor suplimentare in pret.

Aceeasi schema a functionat din pacate si in cazul graului. Fermierii romani l-au vandut anul acesta cu 110 euro pe tona. L-au cumparat firmele intermediare, care l-au tinut in depozite, apoi l-au dat fabricilor de paine cu 200 euro tona.

O parte s-a dus la export. Nu-i nimic, il importam la loc anul viitor, insa la 250 euro tona, potrivit oficialilor din Ministerul Agriculturii. Sa nu ne miram atunci de se scumpeste painea.